İş Bankası 300 Milyon Dolar Tutarında Seküritizasyon Kredisi Sağladı

İş Bankası, yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında 185 milyon avro ve 50 milyon ABD Doları tutarında yeni bir seküritizasyon kredisi sağladı.

 

İş Bankası açıklamasına göre, yaklaşık 300 milyon ABD doları tutarındaki kredi, 12 yıl vadeli 50 milyon avro tutarında 1 ve 5 yıl nihai vadeli üç dilim olmak üzere toplam dört ayrı dilimden oluşuyor.

 

Raiffeisen Bank International AG, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe LTD ve Wells Fargo Securities, LLC`nin düzenleyici bankalar olarak görev aldığı seküritizasyon kredisi işlemine, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından "A" notu verildi.

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Reconstructionand Development-EBRD) tarafından sağlanan 50 milyon avro tutarındaki 12 yıl vadeli kaynak; Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı kapsamında, yenilenebilir enerji, atıktan enerji üretimi ve endüstriyel enerji verimliliği konularında orta ölçekli yatırımların finansmanı için kullandırılacak. Söz konusu krediyle, Türkiye`nin enerji arzına katkıda bulunan ve belirli çevresel ve sosyal standartları sağlayan sürdürülebilir enerji projelerine destek sağlanacak.

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, seküritizasyon kredilerinin, Türk bankalarının uluslararası fonlama kaynakları arasında yer aldığını belirterek, seküritizasyon piyasalarından 2000 yılından bu yana kaynak sağlandığını kaydetti.

 

Yurt dışı havale akımlarına dayalı olarak 2004 yılında kurdukları program çerçevesinde bugüne kadar 3,6 milyar ABD doları tutarında dış finansman tedarik edip, Türkiye ekonomisine aktardıklarını belirten Ertürk, "Başarıyla tamamladığımız yeni seküritizasyon işlemi kapsamında aldığımız kredi, finansman kaynaklarımızın çeşitlendirilmesine ve vadesinin uzatılmasına katkıda bulunacak. Mevduatın yanı sıra seküritizasyon, sendikasyon, tahvil ihraçı, vb. kanallarla topladığımız kaynakları, her türlü konjonktürde reel sektöre destek vermek için kullanıyoruz. Eylül 2013 itibariyle kullandırdığımız kredilerin aktiflerimiz içindeki payı yüzde 65`e yaklaştı. Enerji sektörüne özel bir önem veriyoruz. EBRD`den sağladığımız kaynakla, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye verdiğimiz desteği artırarak sürdüreceğimizi belirtmekten memnuniyet duyuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

 

İş Bankası, yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında, 2012 yılında 125 milyon avro ve 225 milyon ABD doları tutarında kaynak sağlamıştı. İstanbul (AA)

www.haberler.com

23.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR