Türkiye enerji alanında millî projelere hız verdi

Başbakan`ın başkanlığında TÜBİTAK, termik santraller, sıvı yakıt, su, rüzgar, güneş enerjisinde milli stratejiye odaklandı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu`nda (BTYK) alınan kararlar birer birer hayata geçiriliyor. TÜBİTAK bu çerçevede enerji sektöründeki milli projelere hız verdi. Bu yıl, termik santrallerden HES`lere, rüzgar türbinlerinden güneş enerjisine kadar birçok alanda, yerli teknoloji geliştirilmesi için stratejik adımlar atılıyor. Devreye sokulacak projeler tamamlandığında, bu alanlardaki teknolojinin yüzde 80`den fazlası milli imkanlarla üretilmiş olacak. MİLGES Projesi`yle, güneş enerjisi teknolojileri, Türkiye`ye kazandırılacak. Bu alanda, beş yıl içinde yüzde 80 yerlilik hedefine ulaşılacak. Türkiye, 2023 yılında, 3 bin MW güneş enerjisi elde etmeyi planlıyor. Güneş enerjisi sistemlerinin yerli olarak yapılması ise 5 milyar dolarlık dövizin yurt içinde kalmasını sağlayacak.

 

MİLHES Projesi`yle, hidroelektrik enerjisi teknolojilerinde tasarım ve üretim kabiliyeti kazanılacak. Beş yıl içinde, başlangıç olarak 5MW, daha sonra 20MW ve üzeri güce sahip santrallerde yüzde 80 yerlilik hedefleniyor. Rüzgar türbin sistemlerinde yüzde 80 yerli teknoloji kullanılacak.

Oğuzhan ŞAHİN / TÜRKİYE GAZETESİ

www.turkiyegazetesi.com.tr / ekonomi

12.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR