Kaçak elektrik kullananı akıllı sayaç ihbar edecek

Kaçak elektrikle mücadelede ‘akıllı’ dönem başlıyor. Önce akıllı şebekeler devreye alınacak. Ardından halen pilot olarak uygulanan ve kaçak elektrik kullananı ihbar eden tam akıllı sayaçlar 81 ile yayılacak.

 

Kaçak elektrikle mücadelede yeni bir dönemi başlatacak ‘akıllı şebeke’ için somut adımlar atılmaya başlandı. Akıllı şebekeler ile kaçak elektrik anında ölçülerek kısa sürede müdahale edilebilecek. Bu kapsamda 81 ilde akıllı sayaçların devreye alınması için kamu ve özel sektörün yer aldığı bir birim oluşturuldu. Öncelikli hedefler arasında şu an sayısı 100 bini ancak bulan ‘tam akıllı sayaç’ kullanımının artırılması. Bu sayaçlar kendisi üzerinde herhangi bir şekilde oynama yapıldığında ‘Bana müdahale var’ diyerek ihbar ederken uzaktan erişime de imkan sağlayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yanı sıra dağıtım ve üretim şirketlerinin yer aldığı ‘Akıllı Şebeke Çalışma Grubu’ kuruldu. 81 ilde akıllı sayaçların devreye alınması için kamu ve özel sektörün yer aldığı birim, akıllı şebekelerle kaçak elektriği anında ölçerek kısa sürede müdahale edilebilecek.

 

Şu anda 100 bin kişi kullanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yakından takip edeceği çalışma grubunun ana hedefi hem elektrikteki kesinti sayısını azaltmak hem de kayıp kaçak oranını daha aşağı seviyeye indirmek için teknolojik alt yapıyı güçlendirmek. Öncelikli hedefler arasında şu an sayısı 100 bini ancak bulan ‘tam akıllı sayaç’ kullanımının artırılması. Bu sayaçlar kendisi üzerinde herhangi bir şekilde oynama yapıldığında “Bana müdahale var” diyerek ihbar ederken uzaktan erişime de imkan sağlayacak. Örneğin bir bölgede 100 abonenin ortalama kullanımını eş zamanlı ölçerek makul olmayan bir elektrik kullanımı sonucu ortaya çıktığında o bölge uzaktan kontrol altına alınabilecek.

 

Akıllı Şebeke Çalışma Grubu teknoloji yatırımlarını da yakından takip edebilecek bir yapıda olacak. 35 milyon abonenin bulunduğu Türkiye’de tüm sayaçların istenilen verilere ulaşma imkanı sağlayan akıllı sayaçlarla değiştirilmesi konusunda EPDK ile dağıtım şirketlerinin fiyat konusunda anlaşma sağlaması gerekiyor.

 

TAM AKILLI SAYAÇ 50 TL

Üst Kurul 16 liralık bir rakam belirlerken tam akılı sayaçların değişimi için minimum 50 liranın gözden çıkarılması gerekiyor. Piyasada teknolojik alt yapısı güçlü olmayan 20 liralık akıllı sayaçlarda bulunuyor. Birkaç yıl içerisinde Türkiye genelinde yaklaşık 17-18 milyon eski sayacın değişmesi gerekiyor.

 

DOĞU’YA GİTTİKÇE KAÇAK ARTIYOR

Türkiye’de ortalama kaçak-kayıp  oranı yüzde 15 seviyesinde bulunuyor. Bu oran Doğu’ya gittikçe inanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ı kapsayan bölgede kaçak-kayıp oranı yüzde 75’e çıkmış durumda. Ercan Baysal, Ankara

http://haber.stargazete.com

17.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR