8. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "2015 yılında devreye alacağımız 4 bin megavatın yüzde 85-90`ı yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı olacaktır. Doğru yoldayız"

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "2015 yılında devreye alacağımız 4 bin megavatın yüzde 85-90`ı yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı olacaktır. Doğru yoldayız" dedi.

 

Yıldız, İstanbul Fuar Merkezi`nde düzenlenen 8. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex`in açılışında, Türkiye`nin bir dönüşümün, ilerlemenin ve gelişimin içinde olduğunu belirterek, büyüyen Türkiye`nin küçülen enerji sektörü olamayacağını vurguladı.

 

Dünyadaki eğilimin çocuklara daha temiz ve iklimlendirilmiş bir yer bırakma yönünde olduğunu dile getiren Yıldız, şimdiye kadar yapılan çalışmaların, ülkelerin sanayileşme ve kalkınmayla alakalı ortaya koyduğu performansın, iklim değişikliklerine sebep olabilecek tarzda olduğunu söyledi.

 

Yıldız, dünyanın 90 dakikalık güneşinin enerjiye çevrilebilmesi halinde dünyanın 1 yıllık enerjisinin karşılanabileceğini ifade ederek, çok hızlı şekilde düşen maliyet fiyatlarının güneş enerjisini daha da kullanılabilir hale getirdiğini anlattı.

 

Uluslararası Enerji Ajansı`nın yaptığı çalışmaların, güneşin daha fazla yer alabileceği ve gerek yenilenebilir enerji kaynakları gerekse o ülkenin içindeki kaynaklarla iyi bir noktaya geleceğini belirten Yıldız, şöyle devam etti:

 

"Çin 54 bin megavatlık çok ciddi bir performans ortaya koymuştur. AB üyesi ülkeler toplamı, ABD ve Hindistan gibi ülkeler başı çekmektedir. Türkiye, ürettiği elektriğin içindeki yenilenebilir enerji kaynakları payını 4`te 1`lerden 3`te 1`lere çıkartmak için uğraşmaktadır. Üretmediğimiz her rüzgarın, güneşin yerini ithal doğalgaz kaynaklarının aldığını bilmemiz lazım. İyi niyetli vatandaşlarımızdan zaman zaman tencere tava çalanların ithal kaynakları dolaylı yönden desteklediğini bilmek lazım. Bu açıdan sadece iyi niyet yetmiyor. İyi niyetle daha da bilinçlenmiş bir vatandaş yapısıyla hep beraber Türkiye`nin doğal kaynaklarına katkı koymuş olacağız."

 

Bu yılın sonunda fiyat mekanizmalarıyla alakalı yaptıkları hazırlığa dikkati çeken Yıldız, bu ayın sonunda 600 megavatlık sistemi TEİAŞ`ın tamamlayacağını bildirdi.

 

Yıldız, özellikle uluslararası arenada Türkiye`de yerli yatırımcının rekabetini bozacak olan herhangi bir girişime karşı olduklarının altını çizerek, "Dünya Ticaret Örgütü, bu tür hakları o ülkenin yatırımcılarına vermiş bulunmaktadır. O yüzden biz yerli üretimin desteklenmesi için anti-damping soruşturmasıyla alakalı konuda pozitif tutumumuzu yerli yatırımcılarımız için kullanacağız" dedi.

 

Türkiye`nin, 2002 yılına kadar yaptığı 100 yıllık yatırımlardan daha fazlasını son 12 yılda yaptığının altını çizen Yıldız, 2023 yılı hedefleri çerçevesinde bir bu kadar daha yatırım yapacaklarını söyledi.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynak yatırımlarına verdikleri öneme işaret eden Yıldız, "Hedefimiz, stratejimiz, politikamız budur. 2015 yılı ilk 3 ayında, yeni eklenen bin megavatın yüzde 95`i yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. 2015 yılında devreye alacağımız 4 bin megavatın yüzde 85-90`ı yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı olacaktır. Doğru yoldayız. Türkiye`nin enerji yapılandırmasını yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan tamamlayacağız" diye konuştu. (AA)

www.trtturk.com

09.04.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR