Afrika verimlilik ve yabancı sermaye peşinde
Focus bu haftaki bölümünde Avrupa Birliği - Afrika İş Forumu’na odaklandı. Forum iki gün boyunca iki kıtadan çok sayıda yatırımcı ve fon arayan girişimciyi bir araya getirdi.
Brüksel’de iş forumunu takip eden Audrey Tilve:
“Avrupalıların uzun zamandır Afrika’daki eski sömürgeleri ile yoğun ticaret ve yatırım ortaklıkları var. Şimdi Çin, Hindistan ve Brezilya da ortalama yüzde 5 büyüme kaydeden kıtadaki fırsatlardan pay alabilmek için rekabet halinde. Peki Avrupalıların teklif edecek neyi var? Bu sorunun cevabını bulabilmek için Brüksel’de binden fazla karar verici, yatırımcı ve girişimci ile görüştük. Bunlardan biri, bir yıl önce Ruanda’a güneş enerjisi şirketi kuran Francine Munyaneza. Munyaneza, ithal ettiği güneş enerjisi ile su ısıtan sistemi yapmak istiyor, fakat kredi bulmakta zorlanıyor.”
Francine Munyaneza:
“Sadece Ruanda’da değil, Afrika’da faiz oranları çok yüksek. Afrika’nın her yeri böyle. Yüzde 18-19 olan faiz oranının enflasyon riski ve problemlerle bağlantılı olduğunu düşünüyorum.”
Finansman sağlamanın natif bir yolu da özel sermaye yatırımları. Bunlardan biri, Afrika’da özel okul, tıbbi teşhis merkezleri ve ev inşa edilmesini destekliyor ve Paul Van Aalst tarafından yönetiliyor.
Sovec Genel Müdürü Paul Van Aalst:
“Burada yaptığımız deneyimlerimizle Avrupa’dan Afrika’ya büyüme sermayesi sağlama. Fakat değerlendirmeyi ve uygulanabilirlik durumunu, burada beraber yatırım yaptığımız, büyüyen şirketlerin yaratılmasında destek verdiğimiz Afrika’daki girişimci ve şirketlere bırakıyoruz.”
Afrika nüfusunun yarısından fazlası 20 yaşına altında ve bunların yüzde 8’i öğretmen açığı olan kırsal bölgede yaşıyor. Bu da yeni teknolojiler ile çözülebilecek eğitimi bir zorluk haline getiriyor.
Microsoft Afrika’dan Louis Onyang Otieno:
“Kentlerde her çocuğun bir diz üstü bilgisayarı olabilir. Kırsal bölgede bilgisayar labarotuarı bulunabilir. Fakat burada farkında olmamız ve sağlamamız gereken esneklik.”
Birleşmiş Milletler’in Milenyum Gelişme amaçlarından biri dünyadaki bütün çocuklara ilk öğretimin sağlanmasıydı. Aynı amaç küçük bilgisayarın Ruanda’da tanıtılmasını sağladı.
Sven Aerts:
“Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, açık kaynak bilgisayar yazılım işinde olan insanlara öneride bulundu. Annan, ‘Beslenme çantasına sığacak bir okul hayal edin ve enerji tasarruflu bilgisayarlara küçük panellerle güç sağlandığını düşünün’ dedi.”
Eczacılık, Afrika’nın gelişmiş dünyaya bağımlılığını azaltmak istediği stratejik bir alan. Kıta ihtiyaç duyduğu ilaçların yüzde 80’ini yüksek fiyattan ithal ediyor. Kuzey Afrika ülkeleri yerel üretim merkezleri kuruyor. Daha güney ülkelerde ise bazı yatırımcılar fabrika kurdu ve ortak labaratuarlarda araştırma eğitimi içeren ortaklıklar önermeye başlayor.
GlaxoSmithKline Genel Müdürü Andrew Witty:
“Uzun dönemli bir bakış açımız var. Talebin önemli ölçüde büyüyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca bu talebin tamamının ithal edilmesi muhtemelen doğru ve verimli olmayacak. İhtiyacın bir kısmı dünyadaki diğer ülkelerde olduğu gibi her zaman ithal edilecek. Fakat yerel kapasitenin inşa edilmesi gerekli ve ülke içinde üretim yeteneğinin olması bizim ve onlar için yararlı bir durum.”
Afrikalılar ihtiyaçları olan gıdanın yüzde 50’sini ithal ediyor. Eski kıtalılar tarımda en sonunda kendi başlarına verimli olmak istiyorlar.
Tarım İşleri Konsorsiyumu ve Afrika Tarım Ticareti başkanı bunu nasıl yapacaklarını anlattı.
PanAAC Genel Müdürü Lucy Muchoki:
“Bizim gerçekten yeni teknolojiye uyum sağlamamız gerekli. Ve bunu ancak ortaklıkla yapabiliriz, Avrupalıların ortaklığıyla. Bu nedenle buradayız. Sizden öğrenmek istiyoruz. Ayırca Afrika çok çeşitli ürünün yetişebileceği bir kıta.”
Botsvana eski Başkanı Festus Mogae göre, Afrika küresel olarak etkisini artırmak ve çıkarlarını daha iyi savunmak için güçlü bir birlik haline gelmeli. Mogae, “Siz Avrupalılar işbirliğinde bazı zorluklar yaşıyorsunuz. Fakat tabi ki siz gelişmişsiniz. Biz Afrikalıların burada yaptığı aslında beraber çalışabilmenin cevabını arıyoruz. Yapılması gereken çok iş var. Ve bu biz Afrikalıların üstesinden gelmesi bir durum” dedi.
http://tr.euronews.com
02 Nisan 2014