Kenya’dan Türk enerji yatırımcılarına davet

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Türk şirketlerini ülkesine enerji ve imar yatırımı yapmaya davet etti.

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-Kenya İş Konseyi Ortak Toplantısı’nda konuşan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Türk şirketlerini Kenya’da enerji imar yatırımı yapmaya davet etti. Kenyatta, tarım, üretim ve iletişimin de gelir getiren alanlardan olduğunu belirtti.

 

Şu an Kenya’da enerji açığı olduğuna temas eden Uhuru Kenyatta, “Ülkemizin yüzde 30-35’i elektriğe erişebiliyor. Bu oranı yüzde 80’e getirme niyetindeyiz. Burada Türkiye’den yatırımcalar için imkânlar var. Biz, Türkiye’den şirketlerin ülkemize gelip enerji üretimimize katılmalarını talep ediyoruz. Yine ülkemizde yol ve fiber optik adına yatırım imkânları var. Konut ve otel açığımız var. Türkiye’den müteahhitler ülkemize gelip bu alanlara da eğilebilir.“ dedi. Kenya Cumhurbaşkanı, tarım, üretim ve iletişimde yatırımlara açık olduklarını belirtti.

 

YATIRIM VE TİCARETTE ARTIŞ HAMLESİ OLSUN

Toplantıda Kenya ve Türkiye diyalogunun önemine işaret eden Kenyatta, “2009’da Abdullah Gül, Kenya’ya geldi. Onun temaslarının ardından THY uçakları Nairobi Havalimanı’na daha çok uğrar oldu. Kenya’ya Türkiye’den geliş gidişler arttı. Ama bunlar olurken iki ülkenin bir biriyle ticareti arttı. Şu an umudum ve dualarım benim Türkiye’ye gelişimin ardından yatırım ve ticarette artış hamlesi olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

 

ON ANLAŞMA İMZALANDI

Kenya ile Türkiye’nin 10 anlaşma parafladığını anlatan Kenyatta, “Bunlar içinde en mühimi yatırımı teşvik eden ve koruyan anlaşmaydı. Anlaşma Kenya ve Türkiye’ye yatırımları rahat kılacaktır. Bir diğer anlaşma yakında tamamlanacak, o da çifte vergilendirme ile ilgili. Bu anlaşma kuşku yok iki ülkeden yatırımcıların yararına olacak. Kenya’nın Türkiye ile ortaklığı yeni değildir. Biz tarihi bir ortaklığa hayat veriyoruz. Bizim ortaklığımız 16. asra dayanıyor. O dönem Türkiye’den Kenya’ya mal geliyordu. Biz, şu an bu doğal olan ortaklığı yeniden hayat verme gayretindeyiz. Burada elden gelen her şey yapılacak, Türkiye’den yatırımcılar için Kenya’da rahat bir ortam olacak. 40 milyonun bulunduğu Kenya, yer aldığı bölge ve ekonomik yapı itibari ile 120 milyon bireye hitap ediyor. O bölgenin tam yüreğinde oturuyor. Ülkenin maden ve enerji yatakları da var” dedi.

 

2015 HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye’nin Afrika ülkelerine büyük önem verdiğini vurguladı.

Zeybekci, “Türkiye’nin kara kıtaya ticareti 2002’de 3 milyar dolar idi, şu an 23 milyar doları aştı. İhracatımız 1,7 milyar dolar idi, şu an 7 kat artıp 14,2 milyar doları buldu. İthalat da 1,2 milyon dolar idi, şu an 9,3 milyar doları gördü.” açıklamalarında bulundu.

 

Kenya ile ihracatın 15 milyon dolardan 145 milyon dolara, ithalatın 2 milyon dolardan 15 milyon dolara geldiğini aktaran Zeybekci, “Biz, bunu Türkiye ve Kenya’nın durumlarına göre yeterli görmüyoruz. 2015 sonu itibari ile hedef olarak 500 milyon dolar hedef koyuyoruz. Burada hem Türkiye’nin ihracatını artırmayı hem Kenya’nın menfaatlerini artırma derdindeyiz. Tekstil, tarım, enerji, madencilik ve nakliye alanında yatırım imkanları sunan Kenya’yı Türkiye’den yatırımcıların tanımaları, orada faal olmaları adına elimizden geleni yapacağız.” dedi.

 

Ekonomi Bakanı, Türkiye’den müteahhitlerin dünyada büyük başarılar elde ettiğini Kenya’nın yeniden yapılandırılmasında önemli rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.

www.enerjigunlugu.net

09 Nisan 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR