Akünün ‘Yiğit’i

TÜRKİYE’nin en çok ‘Ar-Ge harcaması’ yapan şirketlerinden Yiğit Akü’yü, Hamit, Mahmut ve Eyüp Yiğit kardeşler 12 lira sermaye ile kurdu.

 

Yurt dışında da fabrikalar kuran firma, 2013’te 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

 

TÜRKİYE’nin en büyük akü üreticilerinden Yiğit Akü’nün kurucusu Hamit Yiğit, 1951 Kırşehir doğumlu ve 12 yaşında Ankara’da oto elektrik ve bobinaj atölyesinde çalışmaya başlamış. Sonra da kardeşleri Mahmut ve Eyüp ile birleşerek akü imalathanesi kurmuş. Son yıllarda Araştırma Geliştirmeye (Ar-Ge) çok önemli kaynak ayırarak rekabette öne geçtiklerini anlatan Hamit Yiğit, geçen yıl 60 milyon dolarlık akü ihracatı yaptıklarını belirtiyor ve şöyle anlatıyor öyküsünü:

 

İLKOKULDAN SONRA TAMİRHANE

Kırşehir’in Özbağ Kasabası’na bağlı Kızılcaköy’de dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. İlkokulu Kızılcaköy’de bitirdim. 12 yaşında Ankara’ya yerleştim oto elektrik ve bobinaj atölyesinde işe başladım. Kardeşlerimden Mahmut Yiğit ve tornacı diğer kardeşim Eyüp Yiğit’le birlikte çalışıyorduk. Hep birlikte aynı evde yaşardık. Ailemizde bizim dışımızda ticaretle uğraşan olmamıştı.

 

50 LİRAMIZ BİLE YOKTU

1976 yılında 12 TL ile 3 kardeş birlikte küçük bir akü atölyesi ile işe başladık. O yıllarda 50 TL’ye bir akü atölyesi açılırken, bizim sadece 12 TL’miz olduğundan küçük bir yer açabilmiştik. 80 metrekarelik alanda 3 kişi çalışıyorduk. İşlerimiz zamanla büyüdü. Yurtdışına yaptığımız seyahatler bize gösterdi ki ya tam bir sanayici olacağız ya da atölye olarak kalacağız. Biz de kardeşlerimle ne kazandıysak yatırıma yöneldik. Başta yılda 100 adet akü üretirken, bugün 7 milyon adet kapasiteye ulaştık. Bu sayılara; makine, ekipman ve her şeyden önemlisi insana yatırım yaparak eriştik. Şu anda 100 ana bayi ve 6000 tali bayi ile hizmet veriyoruz. Türkiye’nin ilk 500 firması içinde yer alıyoruz.

 

İHRACATLA BÜYÜDÜK

Bugünlere gelmemizdeki en önemli kaldıraz 2000’li yılların başından itibaren ihracata odaklanmak oldu. 2013 yılında 60 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamlarla Türkiye İhracatçılar

Meclisi’nin “2013 İhracat İlk 1000” raporunda ilk 500’de 316. sırada yer aldık.

 

Ar-Ge’de 66 kişi çalışıyor

YİĞİT Akü Yönetim Kurulu Başrkanı Hamit Yiğit, “Ar-Ge Merkezi’mizde 66 teknik personeli ile proje üretiliyor. 2012’de yılında 1.8 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptık. 2013 yılında yüzde 35 artırdık” diyor.  Türkiye’de ilk defa Yiğit Akü tarafından üretimi gerçekleştirilen akıllı akülerin tüm patent haklarının kendilerine ait olduğunu anlatan Yiğit, şunları söyledi: “Lityum İyon Bataryaların deneme üretimlerini tamamlayarak güvenlik testleri aşamasına da geçmiş bulunuyoruz. Ayrıca Prestige V3 Akıllı Akü’lerimiz de, bluetooth teknolojisini kullanarak akıllı telefonlarla haberleşiyor. Kullanıcının akünün ve aracın şarj durumunu, cep telefonu ile kontrol edebilmesine imkan veriyor.”

 

Çin’de fabrika kuracağız

HAMİT Yiğit, Türkiye’de 40 bin metrekarelik kapalı alanda 620 personel ile üretim yaptıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Mısır, Azerbaycan, İran ve Fas’ta, toplam 7 milyon adet/yıl üretim yapan tesislerimiz var. Fas’tan Damimarka’ya, Azerbeycan’dan Şili’ye kadar 80’e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Otomotiv sanayinin global tedarikçisi kimliğimizi sürdürme amacıyla Latin Amerika ve Çin’de de üretim tesisi kurmak için harekete geçtik. Hedeflediğimiz ülkelerde ihracat rakamlarımızı daha da arttırmayı amaçlıyoruz.”

(Hazırlayan: Sadi Özdemir)

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

11.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR