ANSİAD, yenilenebilir enerji kaynakları hakında bilgi aldı …

Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği nin (ANSİAD) düzenlediği 10.olağan toplantıya katılan SDÜ YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, Yenilebilir Enerji Kaynakları ve Teknolojileri konusunda, SDÜ İİBF Öğr.Üyesi  Yrd.Doç.Dr.İsmail GÖKDAYI ise "Temiz Enerjide Yatırımlar ve Fırsatlar" konusunda bilgi verdiler.

 

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, Sürdürülebilirlik ve enerji birlikteliğini vurgulayarak, Türkiye nin enerji temini ve üretimi konusunda yenilenebilir enerji kaynakları fırsatını da kaçırmak üzere olduğunu söyledi.

 

Dünyada yaşanan gizli ve açık savaşların nedeninin enerji kaynaklarının paylaşımından ve enerji temin güvenliği kaygılarından ortaya çıktığını belirten Üçgül; Türkiye nin geçtiğimiz yıllarda elektrik üretimi konusunda %80 e varan oranlarda fosil kökenli kaynaklardan üretim yaptığını belirtti. Ayrıca, fosil kökenli yakıt temininde tamamen dışa bağımlı olduğunu, enerji üretim ve temini konusunda fosil yakıtlar üretim trenini kaçırdığını, ancak yeni bir dönemde ortaya çıkan Yenilenebilir Enerji Kaynakları konusunda da fırsatı kaçırmak üzere olduğunu savundu. Üçgül, şunları kaydetti:

 

Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları fırsatını kaçırıyor. Ülkemiz bu konuda ne yapacaksa şimdi yapacak. Yenilenebilir enerji konusunda ne yapılması gerekiyorsa onu bir an önce yapmalı, yoksa tren kaçıyor. Türkiye güneş kuşağında yer alıyor. Güneş enerjisini mutlaka kullanmalıyız. Yenilenebilir enerji dönüşüm teknolojileri ve özellikle Güneş enerjisi teknolojileri konusunda YEKARUM olarak bazı çalışmalar yapıyoruz. Güneş kulesi, güneş bacası, silindirik parabolik güneş kollektörleri, çizgisel odaklamalı frensel kollektörleri, ejektörlü soğutma ve biyogaz reaktörleri konusunda gerekli teknolojik çalışmalar tamamladık ve bazı teknolojik ürünlerde patent alma çalışmalarımız sürüyor.

 

Antalya daki otel ve tatil köyleri ile soğuk hava depolarının güneş enerjisinden elde edecekleri enerji ile soğutmadan yararlanabileceklerini anlatan Üçgül, YEKARUM da güneş, biokütle, biogaz, rüzgar, doğal gaz, hidrojen enerjisi, yakıt hücreleri ile jeotermal, atık enerji, geri kazanım, hidrolik enerji alanları, çevre teknolojileri ve temiz enerji, enenerj yönetimi, denetimi ve optimasyonu ile elektrik enerjisi konularında çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Üçgül, bazı projelerin ise kaynak yetersizliği nedeniyle durduğunu söyledi.

 

Üçgül, yenilebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi ve ortak projeler yapılması konusunda iş adamlarından destek istedi.

 

Toplantıda, SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr İsmail Gökdayı da Temiz Enerjide Yatırımlar ve Fırsatlar ve pv li güneş enerji santralleri konularında bilgi verdi.

 

Konunun önemli ve güncel olması sebebiyle Ansiad üyelerinin ilgisini çeken toplantı yoğun istek üzerine uzadı. Toplantı sonunda Toplantı Başkanı ve Sanayi Sektörü Başkanı Nuri BÜYÜKSELÇUK, konuşmacılara teşekkür belgesi ve Ansiad tanıtım dosyası verdi.

SDÜ YEKARUM / yekarum.sdu.edu.tr

28.05.2009

-.-

www.temizenerjidostlari.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR