Bursa, Avrupa`nın Yeşil Başkenti olacak

Türkiye`den Bursa ile İstanbul, 2017 yılında Avrupa Yeşil Başkenti olabilmek için 7 ülkeden 10 rakip şehirle yarışacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, "Çevre alanında yaptığımız çalışmalarla `Yeşil Başkent` unvanını kazanmak istiyoruz" dedi.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması`na 2017 yılı için adaylık başvurusunda bulundu. Aday listesindeki 12 kent arasında Türkiye`den Bursa`nın yanı sıra İstanbul da yer aldı. Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komisyonunun 2010`dan bu yana her yıl çevre dostu şehir yaşamını teşvik etmek üzere düzenlendiği ve şimdiye kadar Avrupa ülkelerinden 7 şehrin kazandığı Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması`nın 2017 yılı hazırlıkları sürüyor.

 

`Yeşil Başkent` unvanı, diğer Avrupa şehirlerine örnek olmanın yanı sıra turizm, iş ve yaşam merkezi olarak da kentlerin itibarını pekiştirirken 2017 yarışmasına Türkiye, Portekiz, İrlanda, Almanya, Hollanda, Finlandiya, Portekiz, Macaristan ve İsveç`ten 12 kent aday oldu. Türkiye`den Bursa ve İstanbul`un adaylık dosyaları, konsey tarafından kabul edildi.

 

Yarışmanın Bursa ve İstanbul dışındaki adayları ise Cascais, Lizbon ve Porto (Portekiz), Cork (İrlanda), Essen (Almanya), S-Hertogenbosch ve Nijmegen (Hollanda), Lahti (Finlandiya), Pecs (Macaristan) ve Umea (İsveç) oldu.

 

ŞEHİR 12 NOKTADAN İNCELENECEK

Yarışma kapsamında aday şehirlerin, kent yaşamını her yönüyle kapsayan 12 gösterge alanında hazırlanan eylem planları değerlendirmeye alınıyor. Yüksek çevresel standartlara ulaşma, çevresel iyileştirme ve sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliğine azaltım ve uyum sağlama, yerel ulaşım, sürdürülebilir arazi kullanımını içeren yeşil kent alanları, dış ortam hava kalitesi, akustik çevrenin kalitesi, atık üretimi ve yönetimi, atık su arıtımı, enerji performansı, doğa ve biyo çeşitlilik, atık yönetimi, su yönetimi gibi konularda bütünleşik çevre yönetimini sağlayan kentler ödüle layık görülüyor.

 

`ŞEHRİMİZİ ÖN PLANA ÇIKARMAK İSTİYORUZ`

Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son 5,5 yılda Bursa`ya yaklaşık 2 milyon metrekare yeşil alan kazandırdıkları bilgisini vererek, şunları kaydetti: "Daha sağlıklı bir çevre için gerek derelerin ıslahı gerekse sanayi atıklarının kontrolüne yönelik çalışmalarımız hızla sürüyor. Hedefimiz; 7`den 70`e herkesin sağlık ve huzur içinde yaşamasını tesis etmek. Bu doğrultuda bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla Avrupa`da da şehrimizi ön plana çıkarmak istiyoruz. Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması için hazırladığımız adaylık dosyası kabul edildi. Çevre alanında yaptığımız çalışmalarla da `Avrupa`nın Yeşil Başkenti` unvanını kazanmak istiyoruz."

 

Aday kentlerin başvuruları, gelecek yıl mart ayına kadar uzmanlar tarafından değerlendirilecek ve kazanan kent Haziran 2015`te açıklanacak.

BURSA (AA) 27 EKİM 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR