Susuzluğa güneş panelli çözüm

Eskişehir`de yazın kurak geçmesi ile hayvanların su ihtiyacını karşılayamayan Yakakayı Mahallesindeki çiftçilerin sıkıntısına, Tepebaşı Belediyesi tarafından kurulan güneş panelli sistem ile çözüm sağlandı.

 

Tepebaşı ilçesine bağlı mahallede yaşayan halkın uzun süredir çektiği su sıkıntısı, bu yıl yaz mevsiminin önceki yıllara göre daha kurak geçmesi ile büyük bir sorun haline geldi. Geçimini hayvancılıktan sağlayan bazı vatandaşlar, hayvanlarının su ihtiyacını karşılayamayınca, yaşanan soruna Tepebaşı Belediyesi güneş enerji sistemi ile çözüm buldu. Mahalledeki çeşmenin yıllardır var olduğunu belirten Yakakayı Mahallesi Muhtarı Mustafa Ünler, 1972 yılında yapılan çeşmenin kuraklık nedeni ile kuruduğunu, farklı kaynaklardan alınan suyun da yaz aylarında kesildiğini söyledi. Son seçimlerde muhtar seçilen ve yaşanılan bu sıkıntıyı Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç ile paylaştıklarını ifade eden Ünler, "Muhtarlığa yeni seçildik. Dedik ki, ‘insanların dili var ama hayvanların dili yok’. Sıcak olsa sıcak demiyor, soğuk olsa soğuk demiyor. ‘Biz onların dili olalım’ dedik. Başkanımın da bu konuda çok hassas olduğunu anladım. Önceden tanımıyordum, durumu anlattım ve ilgilendiler. Su yeniden akmaya başladı. Bu su akmadığı için hayvanlar bataklardan su içmek zorunda kalıyordu. İnsanlar unutabilir ama hayvanlar unutmuyor. Hayvanların duası, onların hissiyatı çok daha farklı. Şimdi buz gibi suyu içiyorlar. Biz de hayvanlar da bunu yapan ekibe duacıyız” dedi.

 

GÜNDE 30 TON SU AKIYOR

Kurulan sistemde, sabah 07.00’dan akşam 19.00’a kadar her saat başı 15 dakika boyunca 2,5 ton su aktığını kaydeden Ünler, bu sayede hayvanların su ihtiyacını rahatlıkla karşılaştıklarını dile getirdi. Güneş enerjili sistemden önce yaşadıkları sorunlardan bahseden Ünler, “Sistem yapılmadan evvel su akmıyordu. Kışın su bol, ama yaz aylarında burada su gerekli. Köyümüz merkeze 5 kilometre uzaklıkta, elektrik yok. Tarımda çalışan işçilerin panelleri vardı biz oradan esinlendik. Buradan bin 80 koyun, 520 tane de büyükbaş hayvan su içiyor. Bu su onlara yetiyor. Suyu da boşa akıtmıyoruz.”

 

KÖYLÜLER PROJE İÇİN TAŞIN ALTINA ELLERİNİ SOKTULAR

Öte yandan Muhtar Ünler’in başvurusu sonucu güneş panellerini kurduklarını anlatan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz kış ve yaz Türkiye adına çok kurak geçti. Özellikle Eskişehir gibi orta Anadolu’daki şehirlerde ya da kırsalda kar yağışları çok önemlidir. Kar yağışları olmadığında sulama barajlarında birikmeler azalır hatta gövdeden yemeğe başlar. Yaz aylarında da bu had safhaya gelir. Eskişehir’de de geçen kış yağış açısından verimsiz geçti. Özellikle yaz sonlarına doğru bize mahalle olan eski köylerimizin mezralarda çok ciddi kuraklıklar ve susuzluklar oldu. Yaptığımız incelemelerde ve oradaki muhtarlığın bize başvurusuyla arkadaşlarımız o bölgede çalışma yaptı. Kırsaldaki susuzluk ve su yokluğu bilgilerimizdeydi ama Yakakayı’daki sıkıntının had safhaya geldiğini öğrendik. Yaptığımız araştırmada yeraltı suyu olduğunu belirledik ama elektrik yoktu. Elektriği de yenilebilir enerji ile karşılayacağımıza karar verdikten sonra güneş panellerinden elektrik elde etme yoluyla tabandaki suyu yer üstüne çıkarıp hayvanların içeceği şekle getirdik. Oradaki köylünün de bu proje için taşın altına elini sokmasını sağladık. Mezrada ortada olan bu tip tesisler bazı kişiler tarafından zarar görebiliyor veya çalınıyor. Onlar da severek katıldılar ve neticede proje gerçekleştirildi ve su yer üstüne çıkarılarak akmaya başladı.”

 

HAYVANLARIN DUASINI ALIYORSUN

Hayvanların sağlığı için temiz suyun çok önemli olduğunu kaydeden Ataç, “Hayvanların sağdan soldan içtiği su, süt yoluyla insan da aktarılır. Son derece sıkıntılı bir konu bu. Sütün temiz olması çok önemli ve büyük bir memnuniyet oluşturduk. Biz oradaki mutluluğu, hayvanların kana kana su içtiklerini görünce son derece mutlu olduk. Hatta muhtarın orada çok güzel bir sözü oldu, ‘Başkanım insanlar belki bunun kıymetini bilmez, ama sen bu hayvanların duasını çok alırsın’ dedi. Bu dünyaya beraber geldik, her canlının dünya nimetlerinden yararlanması çok önemli” ifadelerini kullandı.

www.iha.com.tr

17.11.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR