Felaket çok yakın

Bilim insanları, Güneş te üç yıl sonra meydana gelecek patlamaların Dünya yı felç edebileceği uyarısında bulundu.

 

Uzmanlar, 2013 te Güneş te muazzam bir patlamanın gerçekleşmesini bekliyor ve bunun Dünya da büyük enerji kesintilerine ve küresel kaosa yol açacağını düşünüyorlar.

 

Yüzyılda bir gerçekleşen felaket nedeniyle Dünya daki trafoların, iletişim sistemlerinin ve diğer enerji üreten sistemlerin çökecek, uçuşlar yapılamayacak, gıda kıtlığı yaşanacak ve internet bağlantısı tamamen kesilecek. Otomobillerin navigasyon sistemleri bile çalışmayacak.

 

Felaketin 1859 da yaşanan büyük Güneş patlamasına benzeyeceği kaydediliyor. 1859 daki felakette Avrupa ve Amerika çok büyük zarar görmüş, telgraf kabloları tamamen yanmıştı.

 

Güneş patlaması nedeniyle yaşanacak felaketle Hollywood yapımı 2012 dekine benzer manzaraların yaşanabileceği belirtilirken, İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox dün Londra da konuyla ilgili acil toplantı çağrısı yaptı.

 

Fox, uzmanlara 1859 daki gibi bir olayın bugün yaşanması durumunda zararın hesap edilemez olacağını söylerken, bilim insanlarını çok yakında olması beklenen felakete karşı bir strateji oluşturmaya çağırdı.

 

Elektrik Altyapı Güvenlik Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda, Güneş in 2013 te kritik bir evreye ulaşacağı belirtildi.

 

Güneş atmosferindeki manyetik enerjideki artışın, radyasyon fırtınalarına yol açması bekleniyor. Bu da devasa enerji artışına neden olacak. Bu olay aşağı yukarı her yüzyılda bir yaşanıyor. 1989 da Güneş te çok daha küçük bir patlama yaşanmış, Kanada daki enerji istasyonları etkilenmişti.

 

Eski ABD savunma bakanlığı danışmanı Dr. Avi Schnurr da devasa Güneş fırtınasının dünyanın dört bir yanındaki ülkelere büyük zarar vereceğini belirterek, "Felaketin bizi harekete geçirmesini bekleyemeyiz. Şimdiden önlem almaya başlamalıyız" diye konuştu.

 

MÜCEVHER YAĞABİLİR

Öte yandan bilim insanları uzak gezegenlerde yaşanan toz fırtınaları sırasında mücevher yağmuru gerçekleşebileceğini belirtiyor. Atmosfer sistemlerini araştıran St Andrews Üniversitesi nden uzmanlar uzayın bazı bölümlerindeki toz bulutlarının yakutlar ve safirlerle dolu olabileceğini kaydediyor.

(DIŞ HABERLER / GAZETEPORT) 22 Eylül 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR