Yenilenebilir enerji depolama pazarında liderlik yarışı

Yenilenebilir enerji depolama pazarında Japon ve Güney Koreli şirketler arasında liderlik yarışı başladı.

 

Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü`nün `Ekonomi Bülteni`nde yer alan habere göre, Japon şirketler Toshiba ve Panasonic, hızlı büyüyen güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilen güç kaynağı olarak akülü enerji depolama pazarında Güney Koreli Samsung ve LG ile liderlik için yarışıyor.

 

Habere göre bu şirketler, akıllı telefonlardaki küçük ünitelerden ev ve ofis güç kaynakları, elektrikli araçlara yönelik bataryalara kadar değişik yerlerde kullanılan lityum-iyon bataryaları üretiyorlar. Buna ek olarak, güneş ve rüzgâr enerjisi için büyük ölçekli enerji depolama projeleri onlar için büyük bir büyüme alanı olarak gözüküyor.

 

Geçen hafta Toshiba, Tohoku Elektrik Güç Santrali için 40 megawattlık (MW) lityum-iyon batarya enerji depolama sistemi üzerinde anlaştı. Toshiba İtalya, ABD, İngiltere ve İspanya gibi ülkelere de benzer sistemler temin ediyor.

 

Dünya çapında ev ve işyerleri için batarya depolama sistemleri üreten Panasonic aynı zamanda ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla için batarya tedarik ediyor.

 

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), geçen hafta, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen gücün hedeflenen %45 düzeyine ulaşması halinde, dünyanın 150 gigawattlık batarya depolama alanına ihtiyaç duyacağını tahmin etti.

 

ABD`li araştırma şirketi Navigant, geçen sene 675 milyon dolar olan enerji depolama pazarının 2024 yılında 15,6 milyar dolar olmasını tahmin ediyor.

http://enerjigunlugu.net

15.06.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR