Aydınlatma sistemleri LED ile akıllanıyor

Enerji tüketimini düşürmesi ile ön plana çıkan LED aydınlatma sistemleri, veri aktarımı sağlaması ve uzaktan yönetilebilmesi sayesinde, Nesnelerin İnterneti olarak ifade edilen geleceğin akıllı sistemlerine kapı açıyor.

 

Teknolojide heyecan verici gelişmelerden biri LED alanında yaşanıyor. Dünyada enerji tüketiminin yüzde 19’unu temsil eden aydınlatma sistemlerinde, LED sayesinde yüzde 50’den fazla bir tasarruf sağlanabilir. LED, aydınlatmadaki enerji tüketimini dünyada yüzde 8’e çekmeyi vaat ederken, sensörler üzerinden veri aktarımı yapabilmesi sayesinde geleceğin akıllı sistemlerinin doğmasına imkân yaratıyor.

 

“LED aydınlatma, Nesnelerin İnterneti için köşe taşı,” diyen Philips Lighting Strateji, Pazarlama ve İşbirliklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bill Bien, LED teknolojisini geleneksel aydınlatma sistemlerinden ayıran en önemli unsurun dijital olarak kontrol edilebilmesi olduğunu belirtiyor.

 

Geliştirilen yeni aydınlatma sistemleri farklı iletişim teknolojilerini kullanarak birbirileri ile haberleşebiliyorlar. Kablosuz bir şekilde yönetilebiliyorlar. Daha da önemlisi dijital bağlantı sağladıkları için yönetimsel becerilerin farklı şekillerde geliştirilmesine imkan tanıyorlar. Philips, birbirine bağlanan bu LED sistemlerini “Bağlantılı Aydınlatma” olarak adlandırıyor. Markanın bu alanda dikkat çeken projeleri hayata geçmeye başladı.

 

Bu projelerden biri İtalya’nın üç küçük tarihi kasabası olan Sant’Angelo, Cison di Valmarino ve Varmo’da hayat buldu. Sokak aydınlatmalarında LED lambaların kullanılması sayesinde kasabaların aydınlatmadaki enerji tüketimleri yüzde 70’e yakın düşerken, sistemlerin anlık olarak uzaktan kontrol edilebilmesi ve kullanıma yönelik dijital veriler sunması bu tasarruf oranını yüzde 80’lere taşıdı.

 

Dünyanın en sürdürülebilir binası

Dünyanın en sürdürülebilir binası olarak gösterilen Amsterdam’daki The Edge de LED’ler ile donatılmış durumda. 3 bin armatürün kullanıldığı binada LED teknolojisi sayesinde toplam elektrik tüketimi yüzde 30 düzeyinde aşağı çekildi. Binanın aydınlatma sistemini esas dikkat çekici kılan, binayı kullanan Deloitte çalışanlarının akıllı telefonları üzerinden bulundukları ortamın ışık ve ısı düzeyini ayarlayabiliyor olması.

 

Philips tarafından geliştirilen sistemde, çalışanlar öncelikle bunun için gerekli olan özel uygulamayı akıllı telefonlarına yüklüyorlar. Uygulamayı açıp telefonun ön kamerasını lambaya tuttukları zaman LED armatür, çalışanın akıllı telefonu ile iletişime geçerek bulunduğu tam noktayı belirleyebiliyor. Bu sayede çalışan, bulunduğu ortamın ışık ve ısısını istediği şekilde ayarlayabiliyor.

 

LED’ler gideceğiniz yönü gösteriyor

LED aydınlatmaların, sensörler üzerinden birbiri ve başka cihazlar ile iletişim kurabilmesini sağlayan bu teknoloji genel olarak Görünür Işık İletişimi (Visible Light Communication-VLC) olarak adlandırılıyor.

 

Bu alanda dikkat çekici projelerinden biri Fransa’da, dünyanın en büyük perakende zincirlerinden olan Carrefour tarafından hayata geçirildi. Carrefour’un Lille’de bulunan 7 bin 800 metrekare alana sahip mağazanın aydınlatması, 800 armatürden oluşan Philips LED aydınlatma sistemi ile değiştirildi. Elektrik tüketiminde yüzde 50 tasarruf yaratması beklenen sistem için ayrıca özel bir mobil uygulama geliştirildi.

 

Uygulama VLC teknolojini kullanarak Carrefour müşterilerinin almak istediği ürünlere kolay bir şekilde ulaşmalarını sağlıyor. Müşterinin konumuna göre akıllı telefon üzerinden yön gösteren sistem, aynı zamanda promosyon ve indirimler konusunda anlık bilgilendirme imkanı sunuyor.

 

Philips yöneticileri, Nest akıllı termostat ve Beacon teknolojilerini kullanarak sistemin farklı şekillerde kullanımı için çalışmalar yürüttüklerini belirtiyorlar.

 

LED pazarı hızlı büyüyor

60 milyar Euro civarında olduğu hesaplanan dünya aydınlatma pazarının 2019 yılına kadar her yıl ortalama yüzde 2 ilâ 4 arasında büyümesi bekleniyor. Yaşanacak büyümede LED teknolojisi önemli bir rol oynayacak. Rakamlar dünyadaki 290 milyon sokak aydınlatma direği olduğunu ve bunların ancak yüzde 10’unun LED ile değiştirildiğini gösteriyor. Bu rakam içinde birbiri ile konuşan LED aydınlatma oranı ise yüzde 1’den az. Türkiye’deki sokak aydınlatma lamba direği sayısı ise 6,5 milyon ve bunlar içinde LED olanlar neredeyse hiç yok. Philips, 2019 yılına gelindiğinde LED aydınlatmanın pazardaki penetrasyonunun yüzde 70’leri bulacağını öngörüyor. SEVGİ DEMİRKALE

www.dunya.com

27.06.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR