Belediyeler 20 milyar Euro’luk İlios programı için yarışıyor

Yunanistan’da 50’nin üzerinde belediye ve devlet hizmeti, elektrik üretimi ve ihracatı için fotovoltaik (güneş enerjisi) sistemi kurulması programına dâhil olmayı hedefliyor. Belediye, bakanlık ve devlet şirketlerine ait yarım milyon dönüm arazinin “İlios” programı çerçevesinde sunulacak 20 milyar Euro’ya talip olduğu belirtiliyor. Programdan faydalanmak isteyen belediyeler arasında İskeçe Belediyesi de yer alıyor.

 

Azınlıkça Online ekibinin Türkçeye çevirdiği habere göre, Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Yorgo Papakonstandinou’nun ülkenin borcunun azaltılmasına yönelik gelecek ve umut vaat eden fotovoltaik sistemlerin kurulmasıyla, elektrik enerjisi üretimini ve Almanya ile diğer AB ülkelerine enerji ihracatı yapılmasını öngören programı parlamentoya sunduğu ifade edildi.

 

Öte yandan “İlios” programı çerçevesinde fotovoltaik sistemlerin kurulmasının planlandığı aday bölgelerin bir bölümü yayınlandı.

 

Bu bölgeler arasında Viotia, Larisa, Kozani ve Ptolemaida bölgelerindeki arazilerin yer aldığı kaydediliyor. İlgili belediyelerin Çevre Bakanlığı’na ellerindeki müsait arazilerle ilgili verileri sundukları kaydediliyor.

 

Ayrıca Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanlığı ile Savunma Bakanlığının yanı sıra, Yunanistan Elektrik Kurumu DEİ, Kamuya ait emlâk şirketine ait bazı kamu arazilerinin de bu program için önerildiği belirtiliyor.

 

“İlios” programına katılmak isteyen 50 belediye arasından en azından 15 belediyenin, kamuya ait arazilerle ilgili verileri Çevre Bakanlığına gönderdiği belirtiliyor. Bu belediyeler arasında Sofades, Perama, Mantoudios, Larias, Kozani, Kea, Lefkada, Parga, Lagkada, Dios-Olimbos, Kalimnos, Elassona, Levades, Sithonia ve İskeçe (Xanhti) Belediyeleri yer alıyor.

 

Arazilerle ilgili en büyük başvuruyu ise 64.000 dönüm ile Kozani Belediyesi yaptı. Bakanlık, programa dahil edilmek için sunulan arazilerin uygunluğunu ve kriterlere ne kadar uyduğunu araştırıyor.

 

Şu ana dek 500 bin dönüm arazinin programa dahil olunması amacıyla Çevre Bakanlığı’nın veri bankasına sunulduğu ve bu rakamın daha da artmasının beklendiği kaydediliyor.

 

Öte yandan, programın 10 gigawatt enerji üretimi için 200.000 dönümlük araziye fotovoltaik sistemin kurulmasını öngördüğü ve şimdiye kadar yapılan başvurulardan sonra arazi konusundaki ihtiyacın fazlasıyla karşılandığını belirtmekte fayda var.

www.azinlikca.net

29.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR