Tayvanlı NSP, güneş hücresi üretecek Türk ortak arıyor

Tayvanlı solar teknolojileri ve ekipmanları şirketi NSP, Türkiye’de güneş paneli ve hücresi üretmek için Türk ortak arıyor.

 

Tayvanlı güneş enerjisi şirketi NSP, Türkiye’de güneş hücresi üretimi yapmak için yerel bir ortak arıyor.

 

Uzakdoğu’nun önde gelen solar sektörü etkinliklerinden PV Taiwan, 14-17 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (Taiwan External Trade Development Council - TAITRA) ve SEMI işbirliğiyle 14-17 Ekim tarihleri arasında başkent Taipei’de yapılan etkinliği Enerji Günlüğü’nden Sabiha Kötek de yerinde izledi.

 

Türkiye solar pazarı büyüyecek

Tayvanlı solar teknolojileri şirketi Neo Solar Power Corp.’un (NSP) Başkanı Andy Shen, Enerji Günlüğü Editörü ve Yazarı Sabiha Kötek’e özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Shen, gelecek beş yılda Türkiye solar pazarında ciddi bir genişleme beklentisi içinde olduklarını vurguladı.

 

ABD pazarına Türkiye’den satış

NSP Başkanı Andy Shen, Türkiye güneş enerjisi pazarında ciddi yatırımlar düşündüklerini kaydetti. “İyi bir pazar” olarak nitelendirdiği Türkiye ile ilgili iki projeleri bulunduğunu ifade eden Andy Shen, öncelikle ABD Manchester’da kurmayı planladıkları büyük bir solar projesi için üretecekleri güneş hücrelerini Türkiye üzerinden göndermek istediklerini dile getirdi.

 

Andy Shen, Türkiye için düşündükleri ikinci projenin ise solar ekipmanı üretim yatırımı olduğunu kaydetti. NSP Başkanı Andy Shen, iyi bir yerel ortakla işbirliğine giderek, Türkiye’de güneş hücresi üretimi yapmayı istediklerini anlattı.

 

İhracat hacmi 7 GW’yi aştı

Türkiye’de hükümetin son güneş enerjisi düzenlemelerinden haberdar olduklarını belirten NSP Başkanı Andy Shen, Türkiye’de yatırım yapmanın eskiye oranla şimdi daha kolay olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Tayvanlı solar şirketi NSP, 2005 yılından 2015 yılı Temmuz ayına kadar 7 GW’dan fazla güneş hücresi ve modülü ihracatı gerçekleştirdi. 2007-2013 yılları arasında satışlarını yüzde 87 oranında arttıran şirketin piyasa büyüklüğü 2013 yılı sonunda 1.15 milyar dolara yükseldi.

 

Çin’de de bir güneş modülü üretim fabrikası bulunan şirketin toplam altı hücre ve modül üretim tesisi bulunuyor. Şirketin hisseleri, 2009 yılından bu yana Tayvan Borsası’nda işlem görüyor.

 

Black 21 adlı yeni hücreyi tanıttı

NSP Başkanı Andy Shen, şirketin 2013 yılında geliştirdiği “Black” güneş hücresi serisinin sonuncusu olan ve PV Taiwan’da da sergilenen mono solar PERC yüksek verimli Black 21’i tanıttı. Shen’in verdiği bilgiye göre, yeni model yüzde 21.1 ile piyasadaki en yüksek hücre verimlilik oranlarından birine sahip. Back 21 bu yılın sonunda test üretimi için hazır hale gelecek. Tayvan Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü (ITRI) tarafından sertifi kalandırılan Black 21 düşük oranda ışığa bağlı bozulma (LID) ve potansiyele bağlı bozulma (PID) sağlayacak.

 

Güneşin mükemmelleri ödülü

Tayvan Ekonomi Bakanlığı Enerji Bürosu (MOEA-BOE) güneş enerjisi ürünlerinin kalitesini arttırmak ve fi rmaları kaliteli ürünler üretmeye teşvik etmek için En Mükemmel Güneş Ürünleri Ödülleri’ni bu yıl üçüncü kez dağıttı. Ödüller, PV Taiwan etkinliklerinin son gününde sahiplerini buldu. NSP ise bu yıl Black 20 (NSP): Tek kristalli güneş hücresi ve D6M290B3A nolu yüzde 17.8 verimlilik oranına sahip tek kristalli PV modülü ile ödül aldı. Mehmet KARA

www.dunya.com / ekonomi

19.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR