Sur Yapı, hidroelektrik ve rüzgâr santralları kuracak. 100 megavat gücündeki 150 milyon dolarlık hidroelektrik santrallarını 2 yıl içinde kuracaklarını belirten Altan Elmas, rüzgâr enerjisine de 250 milyon euro yatıracaklarını bildirdi.

 

Konutun patronları enerji hamlelerini sürdürüyor. Önemli bir konut üreticisi daha konut sektörüne adım attı. Bir yandan halka açılma çalışmalarını sürdüren Sur Yapı, gündemine enerji yatırımını da aldı. Hidroelektrik santrallarını enerjideki ana stratejisi olarak belirleyen Sur Yapı, rüzgâr enerjisi için de kolları sıvadı.

 

Hidroelektrik santrallarında yaklaşık 100 megavat’lık kapasite yaratmayı ana hedef olarak belirlediklerini açıklayan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bunun için 2011 sonuna kadar ayırdıkları bütçeyi ise 150 milyon dolar olarak bildirdi.

 

İlk yatırım Pötürge’ye

Hidroelektrik enerji santralı alanındaki ilk yatırımın adresi olarak Malatya Pötürge’yi gösteren Elmas, 25 milyon dolar harcayacakları 18 megavat’lık ilk hidroelektrik santralının inşaatına haziran ayında başlayacaklarını ve 2011 yılı sonunda bitireceklerini ifade etti.

 

Hidroelektrik alanındaki yatırımlarında bir diğer rotayı ise Hatay Dörtyol olarak belirlediklerini açıklayan Elmas, yine bu yıl içinde başlayacakları projenin kurulu gücünün ise 12 megavat olacağını belirtti. Elmas, bu iki santralın hedefleri olan 100 megavat’ın 30 megavat’ını oluşturduğunu belirterek, geriye kalan için de görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.

 

Rüzgâr enerjisini de bu yönde belirledikleri ana stratejinin önemli bir parçası olarak değerlendiren Elmas, “ Mersin ve Balıkesir’de 240 megavat’lık başvurumuz var. İzinler çıkarsa yaklaşık 250 milyon euro yatırım yapmayı planlıyoruz ” diye konuştu.

 

Üsküdar’da 1.400 konut

Sur Yapı’nın bu yılki konut gündeminde ise 5 proje yer alıyor. Ancak, bunlardan Üsküdar Tantavi’de yer alanının özel bir önemi var. İstanbul’un en iyi projelerinden birini ortaya çıkarmak hedefiyle hareket ettiklerini kaydeden Elmas, şöyle konuştu : “ Satış ofisinden başlayarak her açıdan farklı ve kente değer katacak bir proje olsun istiyoruz. Projeyi, 150 bin metrekare alanda yapıyoruz. Son yıllarda İstanbul’un merkezi lokasyonlarında hiç böyle bir proje yapılmadı. Hedefimiz sezonu kaçırmadan mayısta satışa çıkmak. 1.400 konutluk projede 40 ile 240 metrekare arasında konutlar olacak. Bu projeyle birlikte Sur Yapı olarak ilk defa stüdyo konut da üretmiş olacağız. Projenin metrekare bazında yüksek olması bizi stüdyo ev yapımına zorladı. Metrekareyi küçülterek, toplam fiyat açısından evleri erişilebilir düzeye çektik. Böylece ilk defa stüdyo ev inşa edeceğiz. ”

 

300 MİLYON DOLARLIK HALKA AÇILMA PLANI

Sur Yapı, bu yıl içinde halka açılmayı da planları içine almış durumda. Firma bu yıl İstanbul’da Bayrampaşa, Kağıthane, Çekmeköy ve Üsküdar olmak üzere dört proje üzerinde çalışacak. İzmir’de ise Bayraklı’da bir proje geliştiriyor. Halka açılma planlarının bir parçası olarak konut ve alışveriş merkezi ağırlıklı bu projeleri gayrimenkul yatırım ortaklığı portföyüne aktaracaklarını belirten Altan Elmas, “ Konut ve alışveriş merkezi konseptli bu 5 projenin piyasa değeri yaklaşık 600 milyon dolar. Bunun yüzde 25 ile yüzde 49’u arasındaki kısmını halka açmayı planlıyoruz. Bizim gönlümüz yüzde 49’unu halka açmaktan yana. Ama önemli olan siyasal ve ekonomik koşullar. Şartlara göre hareket edeceğiz ” dedi. www.milliyet.com.tr / 21.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR