Mitsubishi`den TR`ye ilk `yerli` JES türbini

Mitsubish Heavy Industries Grup Şirketi Turboden Turkey, yurt içinde imal edilen ilk 3MW’lık türbinini jeotermal yatırımcısı AFJET şirketine teslim etti. Turboden Turkey, büyük çaplı jeotermal projelere açılmayı hedefliyor.

 

Mitsubishi Heavy Industries Ltd (MHI) Türkiye`deki jeotermal enerji yatırımcılarına, elektrik satışında ilave devlet desteği almalarını sağlayan yerli ekipman tedarikine başladı. MHI grup şirketine bağlı yenilenebilir kaynaklar ve atık ısısından dağıtılmış enerji üreten Organik Rankine Çevrimi (ORC) turbojeneratörleri üreticisi Turboden, Türkiye`de faaliyet yürütmek üzere Turboden Turkey ORC Turbo Jeneratör Sanayi Anonim Şirketi’ni 27 Nisan 2015`te Ankara’da faaliyete geçirdi.

 

Turboden Turkey tesislerinde üretimi tamamlanan ilk "yerli" yapım türbin ise geçtiğimiz haftalarda Afyonkarahisar`da faaliyet gösteren jeotermal enerji yatırımcısı AFJET AŞ’ye teslim edildi. 3 MWe gücündeki AFJET jeotermal santrali, 100 MW gücünde jeotermal bölgesel ısıtmayla entegre çalışacak. Düşük entalpili jeotermal kaynaktan elektrik üreten santral, Haziran ayında tam faaliyete geçecek.

 

KWH BAŞINA 2 CENT EK ÖDEME

Turboden türbinleri yurt içinde üretildiği için, kullanan yatırımcılara biyokütle ve jeotermal kaynaklı elektriğe sağlanan devlet katkısına 2 cent`e varan ilave yerli katkı teşvikinden yararlanma imkanı da tanıyor. Bu ilave rakam, 20 MW`lik bir JES`in, yılda yaklaşık 3 milyon Euro`luk ek elektrik satış geliri elde etmesi anlamına geliyor.

 

Turboden yerli üretime geçmeden önce de Türkiye`de çeşitli enerji yatırımlarının ekipman tedarikini üstlenmişti. Turboden 80 MWe jeotermal kurulu gücüne sahip Türk şirketi MB Holding`in Hırvatistan Velika Ciglena`daki 16.5 MW’lık jeotermal projesinin mühendislik, tedarik ve inşaat işlerini üstlendi.

 

Yonga levha üreticisi Starwood da Bursa’daki yeni projesi için 5.5 MW’lık birleşik üretim tesisini Turboden’den sipariş etti. Turboden Turkey tarafından geliştirilip monte edilecek ORC türbini, Starwood’un yenilenebilir enerji üretimi alanında devlet tarafından sağlanan yerli katkı teşviklerinden yararlanabilmesini sağlayacak. Starwood`a Turboden yerel montaj ve servis ekibi saha ve satış sonrası hizmetleri sağlayacak.

 

63.5 MW`LİK TESİS İNŞA HALİNDE

Turboden CEO`su Paolo Bertuzzi, Almanya Bavyera`da dört santral (üçü ortalama 16.2 MW güç ile 2012 yılından beri faaliyette), Avusturya’da 1 MW’lık ısı ve güç ünitesi, İtalya’da 500 kW’lık kritik üstü çevrim prototipi ve Japonya’da 5 MW’lık santralin kuruluşunu sağladıklarını belirtti. Bertuzzi, halihazırda bitirilmesi gereken 65.3 MW’lık jeotermal santral inşaatlarının bulunduğunu da ekledi.

 

TÜRKİYE`DE HEDEF 20 MW+ PROJELER

Türkiye pazarının taleplerine en uygun 20+ MW’lık rekabetçi ve kazandıran çözümlemeleri piyasaya sunmaya odaklandıklarını kaydeden Bertuzzi, "Şu ana kadar pozitif tepkiler aldığımız pazarda, çeşitli jeotermal projeler ile ilgili görüşmelerimiz devam ederken, yeni biyokütle ve ısı geri kazanımı santral anlaşmaları için de görüşmeler sona yaklaşıyor. Bunlar Turboden’in Türkiye pazarında ilerleyişi için önemli bir adım. Bu pazarda da hedeflerimize ulaşacağımıza ve başka siparişler alacağımıza eminiz" dedi.

 

33 ÜLKEDE 310`DAN FAZLA TESİS

Turboden, biyokütle, jeotermal enerji, güneş enerjisi ve endüstriyel işlemlerden, atık yakıcılardan, motorlardan ya da gaz türbinlerinden gelen atık ısı dahil olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan elektrik ve ısı enerjisi üretmek için sıcaklığı kullanan Organik Rankine Çevrimi (ORC) turbojeneratörlerin tasarımı, imalatı ve servisi alanında faaliyet gösteren bir İtalyan şirketi. Turboden 33’yi aşkın ülkede 310’den fazla tesise sahip. Şirket, enerji yatırımcılarına 200 kWe ila 20 MWe aralığında turbojeneratörler tedarik ediyor.

http://enerjigunlugu.net

20 Ocak 2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR