Elektrik Kesintisi ve Yüksek Fatura Bezdirince Güneş Enerjisine Yöneldi

Afyonkarahisar`ın Sandıklı İlçesi`nde market işleten 46 yaşındaki Güngör Özer, elektrik kesintileri ve yüksek faturadan bıkınca güneş enerjisi sistemi kurdurdu. Sistem sayesinde evi ve marketinin elektrik ihtiyacını karşılayan Özer, faturayı da yüzde 80 oranında düşürdü.

 

Sandıklı`ya bağlı Menteş Köyü`nde oturan ve iki katlı evinin altında market işletmeciliği yapan Güngör Özer, elektrik kesintileri ve aylık 200 liranın üzerine çıkan elektrik faturası nedeniyle güneş enerjisine yönelmeye karar verdi. Güngör, yaptığı araştırmanın ardından hem evi hem de marketinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla iki katlı evinin çatısına güneş enerji sistemi kurdurdu. Yaklaşık 15 bin liraya mal olan sistem sayesinde, 8 güneş panelinden saatte 2 bin watt elektrik enerjisi üreten Güngör, özel akülerde depolanan enerjiyle de ev ve işyerindeki buzdolabı, çamaşır makinesi, klima, televizyon ve aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Güngör, kurduğu sistem sayesinde evi ve işyeri için 200 lirayı geçen elektrik faturasını da yüzde 80 oranında düşürdü.

 

`ÜLKEMİZİN ZATEN ELEKTRİK AÇIĞI VAR`

Rüzgarlı havada elektriklerin sürekli kesildiğini söyleyen Güngör Özer, "Elektriğin gitmesinden ziyade gelmesi daha büyük dert. Elektrik yüksek voltajlı geldiği için cihazlar yanıyor. Bu sistem sayesinde de elektrik faturasında büyük oranda düşüş sağladık. Ülkemizin zaten enerji açığı var. Ona da büyük katkı sağlamış oluyoruz. Aynı zamanda elektrik kesintisi yaşamıyorum. Elektrik kesintisinde de elektrik invertörden geçtiği için sürekli aynı elektrik geliyor" dedi.

 

`10 SAAT İDARE EDİYOR`

Çatıya yerleştirilen güneş panelleri sayesinde üretilen elektriğin akülerde depolandığını anlatan Güngör Özer, "İnvertör sayesinde marketteki buzdolapları, evdeki çamaşır makinesi, kalorifer sistemi, ampulleri ve televizyonu çalıştırıyoruz. Elektrik kesildiğinde bu sistem 10 saat idare ediyor. Zaten 10 saat sonra yine güneş ışınlarından faydalandığı için sistem tekrar elektrik üretimine geçiyor" diye konuştu.

www.haberler.com

14.03.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR