Light + Building 2016’da gördüklerimiz

Light + Building aydınlatma teknolojileri, dekoratif aydınlatma, elektrikli ve elektronik aydınlatma cihazları, elektrik lambaları, LED aydınlatma sistemleri, enerji yönetimi ve kontrol sistemleri ve çok daha fazlasını sunan uluslararası bir fuardır. Bu fuar, özellikle çevreci, sürdürülebilirlik, akıllı binalar, ışık ve insan ilişkisi ve belirtilen bu temalar kapsamında yenilikçi bir dizi ürün ve sistemlerin sunulduğu bir platform. Aydınlatma sektörü için son trendler hakkında odaklanmış konular ve son çözüm ve sistemlerin gösteriye dönüştüğü alandır.

 

LED Modüller:

Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi LED yongadan aydınlatmaya giden yolda ikinci aşama LED modüller. Neredeyse her büyük tedarikçi çok çeşitli form ve büyüklükte LED modüllerini sergiliyordu. Bunların içinde çok alçak gerilim* ile DC çalışan ve alçak AC gerilimle çalışan (DOBLED) modüllere kadar geniş bir segmentte ürün görmek mümkündü. Buradaki rekabet / yarış daha küçük LED modül içerisine daha fazla lümen paketi sığdırmak olarak karşımıza çıkıyor. Bu armatür üreticileri için daha hızlı tasarım ve imalat kolaylığı getiriyor. Bu artık retrofit uygulamalarının azalmış olduğunu, bunun yerine LED için üretilmiş armatürlerin trendinin hızla yükseldiğini gösteriyor.

 

Akıllı aydınlatmalar:

Son birkaç yılın öne çıkan konusu IoT (nesnelerin interneti) ile birlikte akıllı kavramı aydınlatma için de geçerli. Bu bağlamda aydınlatma firmaları birbiriyle ve/veya internete bağlı nesneler ile bağlanıp haberleşen ürünlerini sergiliyor. Akıllı aydınlatmalar artık, evlerimizin, akıllı binaların, akıllı şehirlerin, akıllı şebekelerin ve akıllı kontrol sistemlerinin ayrılmaz bir parçası. Fuarda akıllı şehirler için profesyonel ürünlerden, bireysel kullanımımıza sunulan tekil lambalara kadar kontrol sitemlerine bağlanan ürünleri görmek mümkün oldu. Bu alanda karşımıza çıkan veri güvenliği sorunu sadece şebeke yöneticilerinin değil aydınlatama firmalarını da ilgilendiren bir problem. Bu konuda Osram ve Cisco firmalarının sunumları önemli bilgiler içeriyordu.

 

Nokta nokta ışık kaynakları:

LED armatür veya LED retrofit ürünlerde ışık kaynağı LED lerin çoklu noktalar halinde görülmesi hiç sevmediğim bir durumdur. COBLED ışık kaynağı ve çok az LED armatür dışındaki ürünlerde bu durum hala hüküm sürmekte, Benim bireysel yaklaşımımı söylemem gerekirse, LED armatürler için ışık kaynakları görünümlerinin daha homojen olmasının tercih ederim.

 

Japon firmalarından ERCO büyük ve bir o kadar da ilgi çekici bir standla ürünlerini sergiliyordu. Bir başka Japon firması Sumitomo OLED ve OLED ışık kaynakları ile tasarladığı armatürler ile fuara faklı bir yaklaşım getiriyordu. ”Uzayda Bahçe” temasıyla aydınlattığı standı tam olarak bir sanat gösterisiydi. Aslında başka Japon firmalarının OLED konusunda daha fazla çalışma yaptıklarını gözlemledim. Ben zaten hep şu deyimi söylerim; ”EX ORIENTE LUX”.

 

Işık kaynağı üreticileri, bundan 10 yıl önce 3 büyük firma olarak tanımlanırken, şimdi sektörde çok fazla sayıda ışık kaynağı üreticisi oyuncu var, bu her anlamda rekabeti getiriyor. LED ışık kaynağının aydınlatma sektöründeki payı her geçen gün artarken, kuzey Amerika, Avrupa ve hatta Çin’de LED ışık kaynaklarının öne çıkması ile birlikte Aydınlatma sektöründeki firma sayısı da giderek artmış. Bu yıl ülkemizi temsilen Light + Buldin fuarında aydınlatma sektöründen 63 katılımcı firma bulunmaktaydı.

 

Çinlilerin aydınlatma konusundaki çalışmaları da yabana atılır nitelikte değil, onlar da retrofit alışkanlıklarını bir kenara bırakıp, LED modül veya COBLED ihtiva eden ışık kaynağı armatürler konusunda her fiyat kademesine hitap edecek çok fazla ürün çeşitliliği sunuyorlar.

 

Bildiğimiz gibi, LED ışık kaynaklarında ışık kalitesi artıkça ışık verimliliği düşüyor, verimliliği yüksek istersek ışık kalitesinden fedakarlık etmek durumundayız. LED aydınlatma uygulamaları için geçerli ikilem hala kendini gösteriyor, birkaç konuşmada konu edildiği gibi, ürünlerde de bunu görmek mümkündü. LED aydınlatmada enerji verimliliği mi, ışık kalitesi mi daha önemli? Bana göre bu soru/sorun LED yongası üreticilerine enerji verimliliği ve ışık kalitesini bir arada sunan ürünleri geliştirme yükümlülüğü getiriyor.

www.ledportali.com

28.03.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR