Büyükşehir`de hedef kendi enerjisini üretmek

İzmir`deki "Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Toplantısı"nda konuşan Dr. Baha Kuban, Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımdaki çevreci yatırımlarıyla, kentteki karbondioksit salınımının 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltılabileceğini, bunun da 2.5 milyon ton karbondioksite eş değer olacağını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise bürokratlarına hedef gösterip, "Daha temiz bir İzmir için hedefimiz kendi enerjimizi kendimiz üretmek olmalı" dedi.

 

Sağlıklı ve iklim dostu bir kent yaratmak için Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi`ne taraf olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, karbondioksit salınımını 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltma taahhüdünü yerine getirebilmek için eylem planı hazırladı. Belediye’deki birimlerin yöneticileri için düzenlenen "Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı" bilgilendirme toplantısında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, bürokratlarına hedef gösterdi, "Daha temiz bir İzmir için hedefimiz kendi enerjimizi kendimiz üretmek olmalı. Planlarınızı buna göre yapın" dedi.

 

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu`nda yapılan Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı`nda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi`ne taraf olarak verdikleri karbon ayak izini yüzde 20 oranında azaltma taahhüdünü yerine getirme konusundaki zorluklara dikkat çekerek, "Her şeye rağmen bu sözü verdik çünkü başaracağımızı biliyorum. Daha sağlıklı, temiz bir çevreye sahip, iklim dostu bir kent yaratmayı ve gelecek kuşaklara çevre standartları daha da yüksek bir İzmir bırakmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Raylı system ve elektrikli otobüs yatırımları ile ihtiyaç duyulan enerjiyi sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmesi yolundaki çalışmalarla karbondioksit salınımını azaltacaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Biz, çok ciddi kaynak ayırarak kendi enerjimizi sürdürülebilir kaynaklardan sağlamalıyız. Bunu yapınca, karbon ayak izini de azaltmış olacağız. Aynı zamanda kurum olarak en büyük gider kalemimiz olan enerjiyi sıfır maliyet ile elde etmiş olacağız. Böylece hem temiz bir İzmir hedefine büyük bir katkı sağlayacak hem de belediyemize kaynak yaratacağız. Yükselen mali yapımız ile de kentimizin ihtiyacı olan yatırımları yaparak İzmir`i geliştireceğiz. Geri dönüşü olan böylesi yatırımları dış finansman ile yapabiliriz. Hedef, kendi elektriğimizi kendimizin üretmesidir. Tüm arkadaşlarımız plan ve programlarını buna göre yapmalı."

 

KARBONDİOKSİT MİKTARI 2.5 MİLYON TON AZALACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ise İzmir’in yerel yönetimi olarak çevrenin korunması ve enerji verimliliğinin sağlanması konusundaki hassasiyetlerinin altını çizerek yapılan örnek çalışmaları anlattı.

 

Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı`nda, planı hazırlayan yüklenici firma yetkilisi Dr. Baha Kuban tarafından bir sunum da gerçekleştirildi. Daha sağlıklı bir dünya, daha sağlıklı kentler ve gelecek için karbon ayak izinin azaltılması gerektiğini vurgulayan Kuban, hazırlanan plan ile İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin karbondioksit salınımı envanteri ve eylem planı taahhüdünün yerine getirildiğini söyledi.

 

Temiz bir çevre için bireylerin tüketim alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Kuban, İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin özgüvenle uluslararası bir taahhütte bulunduğunu kaydederek, "Toplu ulaşım, ulaşımda entegrasyon, metro ve raylı sistem yatırımları, ESHOT ve İZULAŞ`ın elektrikli otobüs yatırımları, belediye araç filosunun yüzde 25`inin elektrikli araçlardan oluşturulması, halkın bilinçlendirilmesi, katı atık yönetimi, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji kaynakları yatırımı ve merkezi hükümet tarafından İzmir`e getirilmesi planlanan hızlı tren gibi yatırımlar ile karbondioksit salınımı 2020 yılına kadar yaklaşık yüzde 20 oranında azaltılabilir. Bu da 2.5 milyon ton karbondioksite tekabül ediyor" diye konuştu. İZMİR (DHA)

www.hurriyet.com.tr

14.11.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR