Antalya Büyükşehir Belediyesi Koordinatörlüğü’nde, Avrupa Birliği’nden hibe almaya hak kazanan kısa adı FUSE olan “Gelecekte Türkiye ve İsveç’te Sürdürülebilir Eğitim” başlıklı proje çalışması başladı.

 

Projeyle ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Çevre kirliliğinin iklim değişikliği üzerine etkileri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi’ konulu seminer düzenlendi. Seminere öğretmenler ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.

 

Antalya Kültür Merkezi’nde başlayan ve beş gün sürecek olan seminerin açılış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Proje Yüklenicisi Ahmet Şahin yaptı. Şahin, projenin diğer ortaklarının Türkiye’den Muğla ve Tarsus Belediyeleri, İsveç’ten Malmö Belediyesi olduğunu belirtti.

 

3 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM

Hibe miktarının 202 bin Avro olduğunu açıklayan Ahmet Şahin, proje kapsamında, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde okullara yönelik iklim değişikliği, hava kirliliği, yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgar, güneş, biogaz enerjileri konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmasının planlandığını söyledi. Şahin, 2009 yılı sonunda tamamlanacak projede ayrıca bir çevre sınıfı oluşturularak, yenilenebilir enerji modelleri, iklim değişikliği, hava kirliliği, su tasarrufu gibi konularda 3 bin öğrenciye eğitim verileceğini açıkladı. Ahmet Şahin, proje ortağı diğer üç belediyenin de bilinçlendirme çalışmalarını kendi bölgelerinde yürütmeye başladığını bildirdi.

 

ÖĞRETMENLERE BÜYÜK GÖREV

Güneş, rüzgar, biogaz enerjilerinin yenilenebilen doğal enerji kaynakları olduğuna dikkat çeken Ahmet Şahin, şunları söyledi: “Söz konusu enerjiler çevre kirliliği oluşturmamaktadır. Benzin, petrol, kömür gibi yakıtlar ileride tükenecek olan yakıtlardır ve çevre kirliliği yaratmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları geleceğin en önemli ve en temiz enerji kaynaklarıdır. Bütün dünya yenilenebilir enerji kullanımına yöneliyor. Çevre kirliliğinin bir sonucu olarak, hava kirliliğinin artması, trafikten yayılan egzoz gazları, hızlı kentleşme, betonlaşma, doğal yaşamın, ağaçların yok olmasına,bitki çeşitliliğinin hızla azalmasına, su kaynaklarının hızla kaybolmasına yol açıyor. Bütün bunlar iklim değişikliğinin en önemli etkenleridir. Çevre kirliliğinin azalması için yenilenebilir enerji kaynaklarının ve bisiklet yollarının teşviki gerekmektedir. Öğretmenlerimize bu konuda büyük görev düşüyor”

 

TÜRKİYE KAYNAKLARI ZENGİN

Daha sonra, Süleyman Demirel Üniversitesi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, ‘Çevre Kirliliğinin ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi’ konulu sunumunu yaptı. Üçgül, doğada kirlenmeye neden olan birçok etmen olduğunu belirterek, fosil yakıtların az kullanılması gerektiğine işaret etti. Üçgül, fosil yakıtların yerine, Jeotermal, Biogaz, Güneş, Rüzgar, Hidrolik, Biokütle, Hidrojen enerjilerinin kullanılmasının yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Teknolojik ve Ekonomik gelişmenin çevre sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirten Üçgül, “Türkiye güneş enerjisi kullanımı açısından büyük potansiyele sahip. Yenilenebilir enerji kaynakları açısından da zengin bir ülke. Sadece güneş enerjisi kullanarak Antalya kışın ısıtılabilir, yazın soğutulabilir” şeklinde konuştu.

 

ÇEVRE DOSTU ENERJİ

Seminerin diğer konuşmacısı Jeoloji Mühendisleri Odası- Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Komisyonu Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi İbrahim Akkuş da, “Jeotermal Enerji nedir? Potansiyelimiz, Uygulama Alanları ve Mevcut Yasal Durum’ başlıklı konuşmasını yaptı. Akkuş, Yenilenebilir enerjinin çevre dostu enerji türü olduğunu belirtti.

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR