AKÜ nedir ?

Birbirlerinden seperatörlerle ayrılmış, peş peşe dizilmiş pozitif ve negatif plakaların elektrolit ile reaksiyona girerek elektrik enerjisi oluşturduğu ve depoladığı sistemdir.

 

AKÜ ELEMANLARI nedir ?

- Plaka

- Kutu iç perde

- Seperatör

- Grift

 

IZGARA nedir ?

Aktif maddenin üzerine sıvandığı , elektrik akımının üstünden gezdiği, kurşun iskelet.

 

AKTİF MADDE nedir ?

Akü içinde asitle birlikte kimyasal reaksiyon oluşturarak, akünün kapasitesini ya da marş gücünü belirleyen ve çeşitli kimyasalların karışımından oluşmuş pasta.

 

SEPERATÖR nedir ?

Negatif ve pozitif plakaların birbiri ile temas ederek kısa devre oluşturmasını engelleyen PE malzeme.

 

KAPASİTE nedir ?

Ah (Amper Saat) olarak tanımlanır. Bir aküden amper olarak sürekli çekilebilecek gücü belirler. Kapasite, plakaların yüzey alanlarına, sayılarına ve kullanılan seperetörlerin geçirgenliklerine bağlıdır.

 

12 V 60 Ah bir aküyü örnek verecek olursak 6 Amper güç ile çalışan bir oto teybini 10 saat çalıştırabilir.

(60 Ah / 6 A = 10 saat ) 10 saat çalışma sonunda akü boşalır ve tekrar şarj edilmesi gerekir.

 

Kapasite plakaların yüzey alanlarına, sayılarına ve kullanılan seperatörlerin geçirgenliğine bağlıdır.

 

VOLTAJ nedir ?

Elektriksel olarak, akımın bir devrede hareket etmesi için uçlar arasında elektrik basıncı olması gerekir. Buna POTANSİYEL FARK veya kutuplar arası VOLTAJ denir.

Birimi “ VOLT “ (V) tur.

 

AKIM nedir ?

Elektrik akımı, bir elektrik devresinden  akan elektrik gücünü anlatır.

Birimi “ Amper “ (A) dir.

 

MARŞ GÜCÜ ( CCA ) nedir ?

Aküden bir seferde çekilebilecek maksimum akım (Amper) miktarını belirler. Marş gücü - 18 °C’ de ölçülür ve amper (A) olarak tanımlanır. Bu değer - 18  ºC’ de yapılan ölçümler sonucu belirlenir. DIN, EN,  SAE gibi normlarda olabilir. Şu an müşteri farklı bir standart belirtmediyse ürünlerimiz EN 50342-1; 2006 normuna göre üretilmektedir.

Hava sıcaklığı ve karter yağı vizkozitesi (akışkanlığı) motoru ilk çalıştırmada akü kapasitesini etkiler. Tam şarjlı aküler 270 ºC sıcaklıkta %100 kapasite ile çalışırlar. Motor yağı koyu (vizkoz) olduğu zaman, motorun ilk hareketi yavaşlar.

 

ASİT nedir ?

Sülfürik asitte 1.000 - 1.835 yoğunluk aralığında diğer sıvılardan farklı olarak ilginç bir donma eğrisiyle karşılaşırız. 1.0 ile 1.4 yoğunluk aralığında bulunan sülfürik asidin  donma noktasının 0 dan - 72 ‘ye düştüğü görülmektedir. Donma noktası yaklaşık 1.3 yoğunluktan sonra yine yükselmeye başlar. Kışların çok sert geçtiği bölgeler göz önüne alındığında donma noktası - 69 °C olan 1.28 gr/cm³ yoğunlukluğun elektrolitin en uygun yoğunluklarından biri olduğu görülmektedir.

 

Not : Başta CCA gücü olmak üzere belki özellikler özellikle starter aküler için geçerlidir. Bu tip aküler oto aküsü, otomobil araba aküsü, araç aküsü, otomotiv aküsü, marş aküsü olarak da adlandırılır.

 

İthal ve/veya yerli tüm aküler konusundaki teknik / ticari hususlardaki ihtiyaçlarınız ile akülü uygulamalara ilişkin bilgiler için;

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR