İşletme elektriğini güneş piliyle sağlıyor …

 

Elazığ`ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerinde kafes sistemde alabalık üreten işletmeci, elektrik olmayan bölgedeki eksiği gidermek için güneş pili sistemi kurdu.

 

Elazığ`ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerinde kafes sistemde alabalık üreten işletmeci, elektrik olmayan bölgedeki eksiği gidermek için güneş pili sistemi kurdu.

 

İşletmeci Hanifi Doğan, yaptığı açıklamada, TEDAŞ`tan elektrik teknikerliği görevinden emekli olmasının ardından Fırat Nehri üzerinde kafes sistemde balık yetiştiriciliği yapmaya başladığını söyledi.

 

İşletmenin 2 yıl önce yıllık 25 ton üretimle faaliyete geçtiğini, bu yıl üretimi 125 tona çıkardıklarını anlatan Doğan, şöyle konuştu:

 

``Fırat Nehri üzerinde 20`den fazla kafes sistemde alabalık çiftliği bulunuyor. Bu çiftliklerin bulunduğu bölgede elektrik yok. İşletmelere elektrik götürmek, yeni bir işletme kurmak kadar maliyet gerektiriyor.``

 

İşletmesinin elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için, güneş pili kurduğunu anlatan Doğan, ``Bu bölgedeki balık çiftliklerinde çalışanlar, elektrik de olmayınca çok ilkel koşullarda yaşıyor. Dünya ile ilişkileri kesik. Biz bir başlangıç yapalım dedik. İşçinin uydu anteni, televizyonu olsun, bunlardan faydalansın diye düşündük. Böyle bir sistem kurduk`` dedi.

 

Doğan, 60 vatlık güneş pilinin, güneşin dönüş istikametine göre hareket ederek elektrik ürettiğini, bu elektriği akülere şarj ettiklerini belirterek, ``Kablolar ile akülere elektriği iletiliyor. Aküler doluyor. 12 voltu 220 volta çıkaran cihazımız var. Oradan aldığımız elektriği televizyon, mini buzdolabı, çevre aydınlatma gibi işlerde kullanıyoruz`` dedi.

AA

----

Görüldüğü üzere elektriği olmayan balık çiftliği için güneş enerjisi yeterli. Solar enerji ile balık çiftliklerine kesintisiz ve bağımsız elektrik sağlamak mümkün, hem de her ay fatura ödemeden, yani güneş enerjisi ile elektrik bedava !

Güneş enerjisi / solar enerji daha başka nerelerde ve nasıl kullanılmakta ? Solarpanel ve invertörlerin en çok kullanıldığı alanlar ( aküler ile birlikte, akülü sistem );

Elektrik hattının ulaşmadığı ev, ikametgah, radyo TV ve link aktarıcı sistemleri, karayolları çalışma ikaz ışıkları, deniz fenerleri, balık çiftliği, balık çiftlikleri, karavanlar, deniz gezi tekneleri, dağda arı besiciliği, hayvan besiciliği yapanlar, gece halı saha aydınlatması, gece spor sahası aydınlatması, güvenlik sistemleri, alarm sistemleri … güneş ışığının ulaşabildiği ve elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan her yerde, alanda, sektörde kullanılabilir.

 

Güneş pillerinin başkaca uygulama alanları;

Yeni yapılacak ya da tamamlanmış AVM alış veriş merkezi, alış veriş merkezleri, villalar, oteller, tatil köyleri, GSM şirketlerinin baz istasyon uygulamaları, TV-Radyo vericileri, stadyum, yarış pisti,  solar home power station, ev güç sistemleri … Ayrıca kamusal ihaleler ve belediyeler, askeri uygulamalar, ürün ve kimyasal madde depolama yapan şirketler, sitelerin aydınlatma sistemleri, tarımsal sulama ve pompalama uygulamaları, Ege ve Akdenizdeki adalarda  bireysel veya ticari elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması …

 

Güneşten elektrik üreten ana malzeme nedir ?

PHOTOVOLTAIC MODULE ürünler ticari şekli ile günümüzde ülkemizde Güneş Paneli / Güneş Panelleri, Solar Panel / Solar Paneller, Güneş Pili / Güneş Pilleri / Fotovoltaik Modül / Fotovoltaik Modüller, Fotovoltaik Panel, Fotovoltaik Paneller … olarak adlandırılmaktadır. İhtiyaç duyduğumuz güç (sarfiyatımız), çalışmasını istediğimiz cihazların özellikleri ile çalışma bölgesi, çalışma süresi, çalışma sezonu gibi çok önemli hususlar dahilinde FOTOVOLTAİK ürün güç / kapasite seçimi yapılır. Aynı özelliklere haiz birden fazla fotovoltaik ürünü kendi aralarında seri ve/veya paralel bağlanabilir. Prensip olarak bulunduğunuz bölge ve iklim koşullarında bağlı olarak belli bir açı ile güneye bakacak şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Tüm hesaplama, tasarım, projelendirme vb. hususlar ile malzeme / ekipman seçimi baştan titiz ve ciddi şekilde yapılmalıdır.

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR