Kıbrıs enerjisini Güneşten alacak
KKTC de güneş enerjisi için çalışmalar yapılıyor.
Avrupa Birliği Destek Ofisi Başkanı Alain Bothorel, Lefkoşa nın Kuzeyi nde yaklaşık 2 yıllık faaliyet sürelerinde 259 milyon euroluk Mali Yardımı Kuzey Kıbrıs ın kalkındırılması amacıyla en iyi şekilde kullandıklarını belirtti.
259 milyon euronun, 14 milyon euroluk kısmının enerji sektörünü geliştirmek üzere ayrıldığını belirten Bothorel, şimdi bu miktarın, projelere dahil edilen Güneş Enerjisi sistemi yatırımlarına harcanacağını anlattı.
Dünyada petrol fiyatlarının artmasıyla, güneş enerjisi teknolojisinin rekabetçi duruma geldiğini kaydeden Bothorel, bu sistemi Kuzey Kıbrıs ta kullanarak, sürekli kılmak istediklerini söyledi.
Yenilenebilir Enerji konulu panele konuşmacı olarak katılan Doktor Fulcieri Maltini ise dünyadaki enerji sorunları ve natifler konusunda konuştu.
Maltini, Enerji nin 4 evrimi bulunduğunu, bunların da Yenilenemeyen Enerji Kaynakları, Sera Etkisi ve İklim Değişikliği ile Yenilenebilen ve Sürdürülebilen Enerji Kaynakları olduğunu anlattı..
Dünyada, petrol kaynaklarının 2030, doğal gazın 2025, bir fosil yakıt türü olan Uranyum un 2030 ve diğer gaz rezervlerinin de 2050 yılına kadar tükeneceğini kaydeden Maltini, bütün bunlara natif olarak güneş enerjisinin kullanılması için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
2100 yılına kadar varlığını sürdürecek olan kömür yakıtının ise çok büyük kirlilik yarattığı için tercih edilmediğine dikkat çeken Maltini, güneş enerjisinin kullanılmasıyla bu sorunun da ortadan kalkacağını belirtti.
29 Eylül 2008 Pazartesi Cyprus News
-.-
Kıbrıs kişi başı güneş enerjisi donanımında dünya lideri
Lefkoşa (KHA) Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Marios Garoyan, Kıbrıs’ın kişi başı güneş enerjisi donanımında dünya lideri olduğunu söyledi.
Temsilciler Meclisi’nde, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Mechtild Rothe’nin de katılımıyla düzenlenen “Şimdi ve Gelecekte -Yenilenebilir Enerji Kaynakları” konulu etkinlikte konuşan Garoyan, Kıbrıs’ın yenilenebilir enerji kaynaklarına katkılarını anlattı.
Temsilciler Meclisi Başkanı “Kıbrıs’ta güneş enerjisi kullanımı oldukça yaygındır. Kıbrıs kişi başı güneş enerjisi donanımında dünyada ilk sıradadır” dedi.
Güney Kıbrıs’ın son birkaç yılda yenilenebilir kaynaklar konusunda olağanüstü gelişmeler kaydettiğini, 2004 yılında yenilenebilir kaynakları geliştirmeye destek olacak tedbirler alındığını kaydeden Garoyan, konuşmasında iklim değişikliğine de değindi ve Kıbrıs’ı bu yıl vuran kuraklığın dünyada yükselen sıcaklığa bir örnek olduğunu ifade etti.
Temsilciler Meclisi Başkanı Garoyan, “Tedbir alınmaması halinde bu sonuçların ne kadar korkutucu olduğunu anlamamızı sağlıyor” şeklinde konuştu.
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Mechtild Rothe de konuşmasında, güneş enerjisi konusunda Kıbrıs’ın en iyi örnek olduğunu belirtti.
“Tüm evlerde % 88’lik güneş enerjisi kullanımıyla Kıbrıs’ın Avrupa’da lider olduğu açıktır. Kıbrıs’ı % 65’le Yunanistan, % 15 ile Avusturya izliyor. Kıbrıs güneş enerjisi sisteminde Avrupa’ya modeldir” şeklinde konuştu.
Rothe, Avrupa Birliği’nin stratejisinin şimdiye kadar kullanılan geleneksel enerjiye bağımlılığı azaltmak, çevresel ekonomik ve sosyal yönden sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla değiştirme çabalarının artırılması gerektiğini vurguladı.
Mechtild Rothe, “Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkede ithal petrole bağımlılık % 80’dir. Bu rakam enerji güvenliği anlamında endişe vericidir. Bununla birlikte petrole bağımlılık aynı zamanda çevrenin korunması anlamında da endişe kaynağıdır” dedi.
Avrupa Birliği’nin bugün rüzgâr enerjisindeki başarısı nedeniyle yenilenebilir enerji teknolojisinde dünya lideri olduğunu belirten Rothe şöyle devam etti: “Enerji kaynağı yapımızı değiştirmekle sera gazları emisyonunun azalmasından, kaynak güvenliğinin artmasından, istihdam olanağı yaratılması, bölgesel gelişme ve ihracat fırsatları bakımından yarar sağlayabileceğiz. Şu ana kadar 350,000 istihdam yaratıldı.”
24 Mayıs 2008 Cyprus Dialogue
-.-
Kıbrıs ın genel iklim yapısı
Kıbrıs makro iklim sınıflandırılmasına göre "yarı kurak" olarak adlandırılan iklim kuşağı arasında yer alır. Aynı zamanda bir Akdeniz adası olmasından dolayı yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimide ılık ve az yağışlı geçer. Kıbrıs ın yıllık ortalama hava sıcaklığı 19.0 C° dir. Yıl boyunca en sıcak ay genellikle Temmuzdur. Bu ayda sıcaklık genellikle gündüz saatlerinde (gölgede) 37.0 C°-40.0 C° arasında değişir. Yılın en soğuk ayı genellikle Ocak ayı olup gündüz saatlerinde hava sıcaklığı 9.0C°-12.0C° arasında seyreder ve bu ayda geceleri hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte toprak yüzeyi sıcaklığı da özellikle iç kesimlerde 0C°nin altına düşerek yer yer don olaylarına neden olur. Kıbrıs ta yağışlar genellikle ekim-mart döneminde görülmekle birlikte yıllık toplam yağış miktarı 402.8mm dir. En yağışlı ay Aralık ayı, en kurak aylar ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Kıbrıs her mevsim değişik renklere bürünen şaşırtıcı güzellikteki bitki örtüsüne sahiptir. Portakal, turunç, limon, mandalina greyfurt gibi narenciye ürünleri yanında karpuz, bazı sebzeler, zeytin ve harup ağaçları yetişir. Kıyı kesimler okaliptüs ve akasyalar dağlar ise güzel kokulu çam ağaçları ile kaplıdır. Bitki örtüsü keçiler ve koyunlar için idealdir ve Turistler çevrede otlanan sürüleri görmekten oldukça zevk alır.
Kıbrıs ta iklim
Bir ada ülkesi olan Kıbrıs ta genel olarak rüzgar, yörelerin topoğrafik özelliklerine göre farklı yönlerden eser. Bununla birlikte Kıbrıs genelinde hakim yön batı (W) dır. Yıllık ortalama rüzgar şiddeti ise 2.8m/sn dir.
Bulunduğu enlem derecesinden dolayı güneşlenmenin fazla, güneş enerjisinin bol olduğu Kıbrıs ta yaz aylarında ortalama günün 12 saati güneşli geçer. Kış aylarında bu değer ortalama 5 saat dolayındadır. Yıl genelinde günlük ortalama güneş enerjisi miktarı 417.3 cal/cm² dir. En fazla güneş enerjisi ise aralık ayında (günlük ortalama 214.5 cal/cm²) değerindedir.
Coğrafi konumu
Kıbrıs, Sicilya ve Sardinya’dan sonra Akdeniz’in üçüncü büyük adası olup, Kuzey Doğu Akdeniz bölgesinde kuzeye doğru Anadolu Platosu ve güneye doğru burnuyla Afrika tabakasının arasında yer alır. Kıbrıs Adası’nın yüzölçümü, 9251 km² olup uzunluğu doğu-batı ucu arasındaki maksimum uzunluğu 225 km ve genişliği de 96,5 km’dir. Kıbrıs Adası, kuzeyinde Türkiye’ye 60 km, batısında Suriye’ye 100 km ve Lübnan’a 150 km ve güneyinde Mısır’a 330 km ve Akdeniz’de bulunan Girit ve Rodos adalarına sırayla 370 km ve 500 km uzaklıktadır. Ada, Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının geçiş noktası ve büyük uygarlıkların oluştuğu merkezi bir noktada yer alır.
Bilimsel kaynaklara göre Kıbrıs Adası’nın 3 milyon yıl önce oluştuğu ve adada canlıların da aynı dönemde ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Adada ilk yaşam kanıtlarına ait izler Beşparmak Dağları’nda bulunmuştur. Ada Anadolu’ya çok yakın olduğu buradaki insan yerleşiminin MÖ 8000’den önce olduğu ifade edilir.
Telekomünikasyon
Telekomünikasyon, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin gelişmekte olan sektörlerindendir. Telekomünikasyon Dairesi, 84,546 kapasiteli yerel şebeke bağlantısıyla kamuya hizmet vermektedir. Daire ayrıca, teleks, fax ve telegraf servisleri de sunmaktadır. 1995 yılında özel bir şirketle imzalanan anlaşma sonucunda ülkede mobil telefonu ile haberleşme sistemi de başlamıştır. Ayrıca bilgisayar sistemleri de gelişmiştir. KKTC’nin uluslararası arama kodu (90) 392 dir. Bu numarayı bölgenin alan kodu ve aranacak numara izler.
KKTC’de posta hizmetleri mektup taşıma görevini tekelinde bulunduran Posta Dairesi tarafından yürütülmektedir. Paket posta servisleri ayrıca özel şirketler tarafından da yürütülmektedir. Yurtdışından gelen mektuplar uluslararası ambargo nedeniyle, Türkiye aracılığı ile alınmaktadır. Bundan dolayı, Kuzey Kıbrıs’a gelecek tüm mektuplar için Mersin-10, Turkey adresi kullanılmaktadır. Kıbrıs Türk posta pulları, uluslararası alanda pul koleksiyoncuları tarafından rağbet görmektedir.