Yunanistan da seçim heyecanı …

Yunanistan da 4 ekim pazar günü yapılacak erken genel seçim için siyasi partilerin düzenledikleri seçim kampanyaları bugün sona eriyor.

 

Yunan basın-yayın organları, seçimin favorisinin, kamuoyu araştırmalarında iktidardaki yeni Demokrasi Partisi nin (YDP) 5-7 puan önünde görünen anamuhalefet PASOK partisi olduğu değerlendirmesini yaptılar.

 

Başbakan Kostas Karamanlis in yoğun bir seçim kampanyası yürüttüğü belirtilen haberlerde, bu çabanın seçimi kazanmaktan ziyade ezici bir yenilgiye uğrayarak, başbakanlığın yanı sıra YDP nin genel başkanlık koltuğunu da kaybetme endişesinden kaynaklandığı yorumunda bulunuldu.

 

Yunan siyasi sahnesinin iki büyük partisi seçim kampanyalarının hemen hemen tümünü, Yunan basınının dış politika konuları figüran oldu yorumunu yapmasına neden olacak derecede, ekonomi üzerine kurdular.

 

Başbakan Karamanlis, erken seçime gitme kararını vermesine neden olduğunu söylediği ekonomik krizin, önümüzdeki 2 yıl içinde Yunanistan ı vuracağını belirttiği sert etkisinden korunmanın tek yolunun YDP ye oy verilmesi olduğunu savundu.

 

Kampanyasında, alınması gereken sert ekonomik önlemler arasında kamu istihdamının durdurulması, milletvekilleri dahil yüksek kamu maaşı alanların ücretlerinde indirime gidilmesi ve etkin bir vergi toplama programı uygulamasını sayan Karamanlis, ekonomik krizden başka türlü çıkışın mümkün olmadığını ve PASOK un ekonomi politikasının boş bir sayfadan ibaret olduğunu öne sürdü.

 

Krizden çıkışın tek yolunun piyasayı canlandırmak olduğunu savunan PASOK lideri Yorgo Papandreu ise YDP iktidarını ekonomik krize karşı hiçbir yapıcı önlem almamakla suçladı. Seçmenlere 100 günlük bir süre içinde önemli ölçüde iyileşme vadeden Papandreu, bu zaman dilimi içinde ekonomiye oksijen sağlanacağını, yüksek fiyatlarla ve kartellerle mücadele edileceğini söyledi. Papandreu, ücretlere enflasyon oranı üzerinde zam yapılacağını ve adil bir vergi sistemi oluşturularak, gelirin sağlıklı bir biçimde yeniden dağılımının sağlanacağını kaydetti.

 

Gerek PASOK gerekse YDP kampanyalarında Türkiye nin AB sürecini desteklediklerini vurguladılar. Papandreu, iktidara geldiği takdirde Atina nın bu süreçteki veto hakkını gerektiğinde kullanacağı mesajını net bir biçimde vereceğini kaydetti. Karamanlis ise Türkiye yi kaçak göç konusunda Yunanistan ile işbirliği yapmamakla suçladı.

 

Yunan basını ise seçimin sonucu ne olursa olsun yeni hükümetin başa çıkılması zor bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kalacağını yazdı.

 

Yunanistan ın toplam kamu borcunun 289 milyar, özel sektörün dış borcunun ise 135 milyar Avro ya yükseldiğine dikkat çekilen haber-yorumlarda, tüm makro ekonomik verilerin Yunanistan ın son yıllarda kaydettiği büyümenin alınan borçlar sayesinde sağlandığını gösterdiği değerlendirmesi yapıldı.

 

Diğer partiler

Bu arada, halen parlamentoda sandalyesi bulunan diğer siyasi partiler, YDP ve PASOK un kendi yarattıkları sorunları çözmelerinin mümkün olmadığını işleyen kampanyalar yaptılar.

 

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), AB ve NATO üyeliklerinin, ülkeyi uluslararası kapitalist sistemin sömürüsüne karşı savunmasız bıraktığı tezini kullanırken, kamuoyu araştırmalarında geçen yıl bir ara yüzde 17 ye kadar ulaşarak iki partili sistemi tehdit eden Radikal Sol İttifak ve Sol Koalisyon (SYRİZA), sosyal devlet temasını işledi.

 

Bu seçim öncesi yapılan anketler ise SYRİZA nın yüzde 3 lük seçim barajına kadar gerilediğini ortaya çıkardı. Yunan basını, bu gerilemenin, SYRİZA nın, 2008 yılının aralık ayında 16 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla ölümünden sonra çıkan olayların yakıp yıkmaya dönüşmesi sonrası olay çıkaran gruplarla arasına mesafe koymayı başaramamasından kaynaklandığı yorumunu yaptı.

 

Temiz hava - temiz çevre - temiz enerji sloganıyla kampanya yürüten Çevreci Yeşiller in (EP) ise kamuoyu yoklamalarında yüzde 3 barajına oldukça yaklaştıkları görüldü.

 

Yunan siyasi sisteminin yeni yükselen partisi aşırı sağcı Ortodoks Halk Birliği (LAOS) ise kampanyasını ülkedeki kayıtlı ve kaçak göçmenler üzerine kurdu.

 

Göçmen akımının durdurulmasının zorunlu olduğu görüşünü savunan LAOS lideri Yorgo Karacaferis in, Türk-Yunan ilişkilerini seçim kampanyasının gündemine sokma çabaları ise diğer partilerin bu alana girmeye gönüllü olmamaları nedeniyle başarısız oldu.

 

Karacaferis, PASOK ile YDP arasında Papandreu nun başbakan, Karamanlis in ise mart ayında parlamentoda yapılacak seçimde cumhurbaşkanı olmasını sağlamaya yönelik bir anlaşma olduğunu da öne sürdü.

AA / 02.10.2009

-.-

YUNANİSTAN Hakkında

Yunanistan Cumhuriyeti Balkan Yarımadasının güneyinde, kuzeyden Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan, Doğudan Türkiye, güneydoğudan Ege Denizi, güneyden Akdeniz ve batıdan Adriyatik Denizi ile çevrili ülke. Başkenti Atina olan ülkenin nüfusu 10.665.989 kişidir. Resmi dili Yunanca, dini Hıristiyanlık (İslamiyet, Batı Trakya) ve para birimi Euro dur.

 

İklim

Yunanistan, genel olarak yazları sıcak, kışları ise ılık ve serin geçen, Akdeniz ikliminin tesiri altındadır. Ülke toprakları küçük olmasına rağmen, denizlerin ayırdığı ve oyarak meydana getirdiği girintili çıkıntılı kıyı bölgelerinde adalarda ve iç kesimlerde, bu iklim yer yer değişen ve başkalaşan bir özellik gösterir. Adalarda, kıyılarda ve Halkidiki Yarımadasında yumuşak Akdeniz iklimi hüküm sürer. Dağlık bölgelerde ve iç kesimlerde ise Akdeniz’in dağ iklimi mevcuttur. Kuzeye doğru gidildikçe kış ayları soğuk ve yaz ayları daha sıcak geçer. Yağış miktarı genel olarak düşüktür. Batı sahilleri daha çok yağış alır. Bu bölgelerde esen güneyin nemli rüzgarları bol yağış getirir. Fakat yükselen dağlar, bu rüzgarların doğuya geçmesine mani olur.

ansiklopedi.turkcebilgi.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR