Libya nın yıllık dış ticaret fazlası 40 milyar dolar …

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, teminat mektubu sorununun çözülmesiyle Türkiye nin Libya da alacağı işlerde yüzde 50 oranında artış sağlanacağını bildirdi.  Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geldiği Libya da, Radisson Blue Oteli nde gazetecilerle sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

 

Bakan Çağlayan, Libya nın, Türk dış müteahhitlik firmalarının İlkokulu olduğunu ifade etti. Türk müteahhitlik firmalarının devam eden işlerinden dolayı Libya dan alacaklarının kalmadığını kaydeden Çağlayan, 13 yıl aradan sonra bir başbakanın Libya ya gelmesinin önemine dikkat çekti.

 

Vizenin kaldırılmasının iş adamları açısından önemli olduğunu ifade eden Çağlayan, Suriye ile Türkiye arasında vizenin kaldırılmasından sonra gümrük ticaretinin ikiye katlandığını hatırlattı. Libya ile serbest ticaret anlaşması imzalanacağını belirten Çağlayan, serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelere ihracatın 3 - 4 kat arttığını anımsattı.

 

TEMİNAT MEKTUBU SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ

Teminat mektubu sorununun çözülmesiyle Libya da alınacak işlerin yüzde 50 oranında artacağına işaret eden Çağlayan, Alınacak işlerin miktarı 15 milyar dolara çıkacaktır dedi.

 

Bu sorunun çözülmesiyle artık Libya da iş alan yatırımcıların devlet bankalarından alacakları teminat mektupları için ikinci bir teminat istenmeyeceğine işaret eden Çağlayan, özel bankalardan alınacak teminat mektubunun da devlet bankası tarafından onaylanması halinde Libya da geçerli olacağını ifade etti.

 

Zafer Çağlayan, Türkiye nin, geçmişte bazı Türk bankalarının ve müteahhitlerinin yaptıkları yanlışların faturasını 15 yıl boyunca ödediğini kaydetti.

 

Arap - Türk ortak bankası sermayesinin 200 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarılması konusunun da değerlendirildiğini anlatan Çağlayan, bunun bankanın yönetim kurulu kararıyla gerçekleştirileceğini, bu bankanın vereceği teminat mektuplarının da Libyalı yetkililer tarafından kabul edileceğini söyledi.

 

Türk müteahhitlik firmalarının Libya da 5 yılda teminat mektuplarının direkt kabul edilmemesinden dolayı ödedikleri komisyonun 200 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Devlet Bakanı Çağlayan, teminat mektubu sorununun çözülmesiyle Türk müteahhitlik firmalarının ihale alma şanslarının artacağını söyledi.

 

Devlet Bakanı Çağlayan bu 200 milyon dolar ile 100 okul, 5 hastanenin yapılabileceğini dile getirdi.

 

DIŞ TİCARET FAZLASI

Libya ile üçüncü ülkelerde ortak hareket etmek konusunun da değerlendirildiğini belirten Çağlayan, Gelecek 20 yılda Kuzey Afrika ülkeleri 600 milyar dolar civarında rüzgar ve güneş enerjisi yatırımı yapacak. Bu nedenle burada olmak zorundayız diye konuştu.

 

Çağlayan, Libya ile ortak yatırım konseyi kurulacağını da bildirdi.

Libya nın yıllık dış ticaret fazlasının 40 milyar dolar olduğunu, faizleriyle birlikte gelecek 10 yılda bu rakamın 500 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydeden Çağlayan, ambargo yıllarında Libya nın ciddi bir döviz rezervine ulaştığının da ifade edildiğini sözlerine ekledi.

AA / TRABLUS / 25 Kasım 2009

-.-

MEHMET ZAFER ÇAĞLAYAN

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

ANKARA

Mehmet Zafer Çağlayan, 15 Kasım 1957 de Muş ta doğdu. Babasının adı M.Salih, annesinin adı Muhlise dir. Makine Mühendisi ve Sanayici; Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü nü bitirdi. Sanayici olarak çalıştı. 1987 de Ankara Sanayi Odası na Oda Meclisi Üyesi oldu. 1989 da Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, 1991 de Başkanvekili ve 1995 de Yönetim Kurulu Başkanı olarak, 2007 ye kadar bu görevini sürdürdü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nde üç dönem Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi ile Türkiye Ekonomi Araştırma Vakfı nın Mütevelli Heyet Üyesi oldu. 60. Hükümet te Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak atandı. Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Çağlayan, evli ve iki çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr / Kasım 2009

-.-

LİBYA Hakkında

Libya (resmî ad El-Cemahiriye el-arabiye el-Libya eş-Şabiye el-iştirakiye Libya Arap Halk Sosyalist Cumhuriyeti) Akdeniz kıyısında, doğusunda Mısır, batısında Cezayir ve Tunus, güneyinde Nijer ve Çad, güneydoğusunda Sudan ile komşu olan bir Kuzey Afrika ülkesidir. Ülkenin adı olan Libya , eski Mısırlılar ın Nil in batısında yaşayan Berberiler için kullandıkları Lebu sözcüğünden gelmektedir. Sözcük eski Yunanca ya Libya olarak geçmiştir.

Konum ve Genel Özellikler

Afrika kıtasının kuzeyinde Akdeniz sahillerinin hemen hemen tam ortasında yer alır. 1959 da bulunan geniş petrol yatakları sayesinde kıtanın zengin devletleri arasındaki yerini almıştır. Ülke yüzey şekilleri bakımından kıtanın kuzeyinde yer alan diğer Afrika ülkeleriyle benzerlik gösterir. Büyük bir bölümü çöllerle kaplıdır. Bu sahada çöl topografyasının yerel şekillerinin hemen hepsi ile karşılaşılır. Ülkenin engebeli dağlık kesimleri kuzeydoğu, kuzeybatı sahilleri ile güney ucudur. Libya da Türk asıllı binlerce insan bulunmaktadır. Libya, Kıbrıs barış harekatı sırasında, Türkiye ye uygulanan ambargoya rağmen Türkiye ye sivil ve askeri alanda yardım yapan tek ülkedir.

tr.wikipedia.org/wiki / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR