AB den yoksullara iklim yardımı …

Kopenhag’daki Dünya İklim Zirvesi’nde müzakereleri hızlandırmak isteyen AB, ortak iklim stratejisini belirledi. AB, yoksul ülkelere iklim koruma önlemleri için toplam 7,2 milyar euro destek sağlamayı kararlaştırdı.

 

Brüksel’de biraraya gelen AB devlet ve hükümet başkanları, iklimin korunması için kabul ettiği ortak strateji çerçevesinde gelişmekte olan yoksul ülkelere önümüzdeki üç yıl içinde toplam 7,2 milyar euro mali destek sağlayacak. Bu mali yardıma en fazla katkıyı İngiltere, Almanya ve Fransa yapıyor.

 

En büyük mali desteği 1,3 milyar euro ile İngiltere sağlıyor. Söz verilen iklim paketine Almanya’nın 1,2 milyar euro, Fransa’nın da Almanya ile aynı miktarda yardım aktarması bekleniyor. Üye ülkelerin gönüllü katkılarından oluşan iklim yardımı paketinin 2010-2012 yılları arasında ödenmesi öngörülüyor.

 

Kopenhag’a mesaj

AB liderler zirvesinde alınan bu kararın Dünya İklim Konferansı’nın devam ettiği Kopenhag’a güçlü bir mesaj gönderdiğini söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, iklim pazarlıklarının son aşaması gelmeden ABD ve kalkınmakta olan ülkelerin de küresel ısınmaya karşı adım atmalarını istedi. Merkel, küresel ısınmanın 2 santigrat derece ile sınırlandırılması kararı alınamazsa Kopenhag’daki zirvenin başarısızlığa uğrayacağını söyledi.

 

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da AB zirvesinde yoksul ülkeler için toplanan mali desteğin beklenenin de ötesinde olduğunu ifade etti. Brown, diğer ülkelerin de geç kalmadan harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

 

BM İklim Sekreteryası Başkanı Yvo de Boer da AB’den Kopenhag’a güçlü bir sinyal gittiğini dile getirerek AB’nin aldığı kararları "cesaret verici" olarak değerlendirdi. Bu adımın iklim pazarlıklarını canlandıracağını belirten Boer, "Diğer endüstrileşmiş ülkelerin de masaya ne koyacağını görmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

Azaltılacak karbondioksit oranı

AB, karbondioksit oranlarının azaltılmasını ise şarta bağladı. AB Dönem Başkanı İsveç in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, ABD ve Kanada başta olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerin de katılması koşuluyla karbondioksit salınımını yüzde 30 oranında düşürmeye hazır olduklarını bildirdi.

 

Ancak aksi halde AB, çevreci kuruluşların taleplerine rağmen karbondioksit salınımını 1990 yılı verilerine göre 2020 yılına kadar tek yanlı olarak yüzde 20 düşürme hedefini sürdürecek.

 

Çevreciler ise sera gazı salınımının 1990 yılına oranla yüzde 40 düzeyinde azaltılmasının gerekli olduğunu savunuyor. Avrupalı sanayicilerse yüzde 20’lik düzeyin artırılması durumunda, Avrupa’nın sanayi alanında dünyanın geri kalanıyla rekabet edemeyeceği uyarısında bulunuyor.

 

Kopenhag’daki pazarlıklar sürüyor

Kopenhag’daki Dünya İklim Konferansı’nda ise pazarlıklar tüm hızıyla sürüyor. Ev sahibi Danimarka’nın hazırladığı antlaşma taslağının ayrıntıları belli oldu. Yeryüzündeki sıcaklık artışının 1,5 ila 2 santigrat derece ile sınırlandırılmasını öngören taslak, 2050 yılına kadar atmosferdeki karbondioksit oranının yüzde 50 oranında azaltılmasını hedefliyor.

 

Küresel ısınmadan en çok etkilenen ada ve Afrika ülkeleri ise tüm dünyada sera etkisine yol açan gazların salınımının 2050 ye kadar 1990 a oranla yüzde 85 azaltılması için önlemler talep ediyor. Gelişmekte olan ülkeler ayrıca küresel ısınmanın etkileriyle başa çıkabilmeleri için 200 milyar dolar kaynak ayrılmasını istiyorlar.

www.dw-world.de/dw / 11 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR