Kuzey Irak gezisini tamamlayan Sökeli İş Adamları döndü …

Söke İşadamları Derneği (SİDER) üyesi Sökeli 9 iş adamı ve Afyon HÜRSİAD’tan 7 iş adamının katılımıyla Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetiminin başkenti Erbil ve Kerkük şehirlerini kapsayan dört günlük iş gezisi düzenlendi.

 

Türkiye de İnşaat, hazır mutfak, güneş enerji sistemleri, çelik kapı dekorasyon, gıda, çevresel geri dönüşüm, tekstil, alanlarında faaliyet gösteren Sökeli ve Afyonlu iş adamları ilk gün Erbil de bölgesel Kürt yönetiminin Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi ile görüştüler. Sanayi ve Ticaret Bakanı Çelebi Türk işadamlarını kabulünde, bölgesel Kürt yönetiminin ile Türkiye’nin mevcut ticaret hacminin artırılması gerektiğini söyledi. Ticaretin artırılması için devletinin yatırımcılara uyguladığı teşvikler ve destekler hakkında ayrıntılı olarak bilgi veren Sinan Çelebi, " Kuzey Irak ın ticaret hayatında Türkiye yerini almakta gecikiyor. Türkiye ile ticaret hacmimiz arzu ettiğimiz seviyede değil. Bizler burada iş yapmak isteyen işadamlarına metrekaresi 30-40 cent arasında değişen sembolik rakamlarla arsa tahsisi yapıyoruz. KDV, elektrik, su muafiyeti tanıyoruz. Devlet olarak bürokratik tüm engelleri kaldırmak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız ve Belediye Bakanlığı olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Kuzey Irak’ta yatırım yapmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Bölgemiz yatırımcılar için çok bakir bir alandır. Kuzey Irak olarak her ihtiyacımızı ithalatla karşılıyoruz. Bölgemizde üretim yok denecek kadar az. Her türlü üretim tesisine ihtiyacımız var. Burada şu an Koreli, Amerikalı, İranlı iş adamları ticaret hayatında yerini almaya başladılar. Bin yıllık ortak geçmişimiz olan bu toprakların insanları olarak sizleri de ticari hayatta daha aktif ve girişimci olarak görmek istiyoruz. İki halk arasında, geldiniz gördünüz, en ufak bir sorun yoktur. Güvenlik noktasında bölgesel Kürt yönetimi sınırları içinde kendinizi bir İstanbul ya da bir Ankara daki kadar güvende hissedebilirsiniz. Çok yakında Türkiye Ziraat Bankası burada şube açacak. Böylelikle para transferi noktasında da önemli bir adım atılmış olacak " dedi.

 

Sökeli iş adamları Kuzey Irak ta faaliyet gösteren Işık Üniversitesi’nde düzenlenen yemekte Erbilli iş adamları ile de bir araya geldi. İş gezisinin ikinci gününde Kerkük te bulunan Türk işadamları burada Kerkük Ticaret Odası Başkanı ve heyetiyle öğle yemeğinde bir araya gelerek iş görüşmeleri yaptı. Kerkük Ticaret Odası Başkanı Sabahattin Salihi, Türkiye nin Kerkük ticaret hayatında egemen güç olmasını arzuladıklarını ancak şimdiye kadar gelen giden heyetlerin müşahhas bir yatırım gerçekleştiremediklerini ve bundan Kerkük halkı olarak üzüntü duyduklarını ifade etti. Ayrıca kendilerinin de Türkiye deki ticaret odalarından resmi davet beklediklerini bu davetin gelmesi halinde ise, Kerkük ün ileri gelen işadamları ile Türkiye ye iş ziyaretinde bulunmayı çok arzu ettiklerini ifade etti.

 

Kuzey Irak gezisinden dönen Türk iş adamları adına açıklama yapan Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Başkan Yardımcısı ve (SİDER) Başkanı Şahin İlgi iş gezisi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, " Kuzey Irak ta gördüğümüz ilgiden heyet olarak büyük memnuniyet duyduk. Bu gezi benim iki ay içerisinde Kuzey Irak bölgesine yaptığım ikinci gezi. Yapmış olduğumuz incelemelerde görüyoruz ki bu bölgede yatırım yapmanın tam zamanı. Önümüzdeki fırsat treninin hızla hareket ettiğini unutmamız gerekir. Bu trene binmekte Türk işadamlarının geç kalmaması her iki tarafında çok istediği bir durum. Sanayi ve Ticaret Bakanı ve Kerkük Ticaret Odası Başkanı ile yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz izlenim bizlere olan güvenlerini ve bizimle iş yapma arzularını tereddüde mahal bırakmayacak şekilde ortaya koymuştur. Kendilerine misafirperverliklerinden ötürü teşekkür ediyoruz " dedi.

İHA / 18.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR