Yatırımcılar Türkiye’ye akın etti …

Türkiye en çok Facebook üyesi olan üçüncü ülke olunca bu ilgi yatırımcıları Türkiye’ye çekti. Facebook’un yatırımcısı Accel’in yöneticisi Harry Nelis, “ Bu genç nüfusla birkaç yıl içinde yoğun yatırım alırsınız. İlgilendiğimiz şirketler var ” dedi.

 

Facebook’un Türkiye’de gösterdiği başarı, global internet yatırımcılarının ilgisini çekti. İstanbul’da gerçekleşen NuBridge Venture Zirvesi’ne, tüm dünyada 30 milyar doları aşkın yatırımı yönlendiren fonların üst düzey yöneticileri yoğun bir katılım gösterdi.

 

Dünyada internette en fazla zaman geçirilen üçüncü ülkeyiz. Facebook üyesi sayısında da pek çok ülkeyi geride bırakarak ABD ve İngiltere’den sonra üçüncülüğe oturduk. Bu potansiyelin kendilerini çok etkilediğini söyleyen Facebook’un ana yatırımcısı Accel’in yöneticisi Harry Nelis, “ Bu pazara birkaç yıl içinde çok yoğun bir yatırım akışı olacak. Biz de önceden yerimizi alabilmek için burdayız. İlgilendiğimiz şirketler var. Oyun pazarında yatırım için arayıştayız ” diye konuştu.

 

Nelis, Facebook’a henüz 12 çalışanı varken, 2005 yılında yatırım yaptıklarını, bugünkü başarıya ulaşacağını bir-iki yıl önceye kadar tahmin bile etmediklerini anlattı. Facebook’un bugün reklam gelirlerinin çok tatmin edici noktaya ulaştığı bilgisini veren Nelis, bundan sonra yeni Facebook’lar olmayacağını ancak Çin, Türkiye gibi ülkelerden çok başarılı olabilecek yeni konseptler doğabileceğini söyledi.

 

18.9 milyon internet kullanıcısının olduğu Türkiye’de online olan kişilerin yüzde 81’i Facebook’a üye. Nelis bu verinin çok çarpıcı olduğunun altını çizdi. Türkiye’deki ilginin boyutlarını konuşurken İsmail YK’nın Facebook konulu şarkısının da müzik listelerinde yükseldiğini anlattığım Nelis, önce bir kahkaha attı, ardından bu ilginin kendileri için Türkiye’nin cazibesini artırdığını vurguladı.

 

YouTube yasağı yatırımı etkiliyor

Türkİye’de teknolojiye yatırım yapan tek yatırım sermayesi şirketi olan Golden Horn Ventures’ın yöneticisi olan Cem Sertoğlu, YouTube yasağının Türkiye’ye yabancı yatırım akışını etkilediğini söyledi. Sertoğlu, “ Bu yasaklar, ülkenin riskini artıran bir faktör. Bu da elbette yatırımlar üzerinde baskı kuruyor ” dedi.

 

Gençleriniz çok parlak ama globalleşme vizyonu eksik

GLOBAL yatırımcılarla Türk internet pazarını biraraya getiren NuBridge Venture Zirvesi’nde pek çok yerli internet sitesinin yöneticisi de ’fırsat’ kovaladı. Toplantı sonrası yaptığımız sohbette Endeavour Vision’ın yönetici ortağı Bernard Vogel, Türkiye’ye 10 yıl önce de geldiğini, aradan geçen bu zamanda yaşanan gelişmenin kendisini çok etkilediğini söyledi. Vogel’e Türkiye’deki internet siteleri ile ilgili neler düşündüğünü sordum. Cevabı, “ Çok parlak, eğitim seviyesi yüksek gençler çok yaratıcı işlere imza atıyorlar. Ancak beni şaşırtan bir şey var. Bütün parlaklıklarına rağmen kurdukları siteleri sadece Türkiye pazarı için konumlandırıyorlar. Globalleşme vizyonu eksik ” oldu. Toplantı sonrası itiraf.com’un kurucusu Ersan Özer ile de sohbet ettik. Özer’e bu eleştiriyi ilettiğimde, “ Doğru aslında, biz daha çok işi çevirmeye odaklanıyoruz. Daha geniş bir perspektifte bakamıyoruz. Ancak Almanya ve İngiltere’deki şirketler için de aynı şey geçerli. Globalleşme vizyonu ne yazık ki hâlâ sadece Silikon Vadisi’nde ” itirafı geldi ...

 

İtiraf.com’a yabancı yatırımcı ilgisini sorduğum Özer, “ Biz Türk şirketleri onlara biraz küçük, erken aşamada geldik sanıyorum. Ama birkaç sene sonrası için umutluyum ” yorumu yaptı.

http://haber.gazetevatan.com / 22 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR