Ordu da Atık Piller toplanıyor …

Ordu Çevre ve Orman Müdürlüğü, son yılların en büyük çevre sorunu haline gelmeye başlayan atık pil ve akü konusunda önemli bir çalışmaya imza attı.

 

Atık pil ve akülerin insan sağlığına ve çevreye olan büyük zararları önlemek amacıyla başlatılan çalışma kapsamında, elektronik aletlerde kullanıldıktan sonra doğaya atılan pil ve aküler toplandı. Vatandaşların da katkısının sağlandığı çalışma kapsamında 2009 yılında 651 kilogram atık pil, 305 kilogram atık akü toplandı.

 

Bilim adamları, bir kalem pilin 800 bin litre su veya 4 m3 (yaklaşık bir traktör römorku) kadar toprağı zehirlediğini belirtiyor. Pilin içerisinde bulunan kimyasal maddeler, insan sağlığı üzerinde merkezi sinir sistemi, böbrek, karaciğer ve beyin dokularında tahribat, kanser ve sakat doğum gibi birçok olumsuz etkiye neden oluyor.

 

BİLİM DÜNYASI UYARIYOR

Bilim çevrelerinin hazırladığı fizikbilim.com sitesinde atık pil konusunda adeta tüm dünya uyarılıyor. Pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesinin çevre açısından büyük tehlike oluşturduğu belirtilen uyarılarda, şu görüşlere yer veriliyor :

" Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin yarattığı su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir. Maddeler daha önce de belirtildiği gibi toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Pillerin içinde bulunan kadmiyum, insanlarda yüksek tansiyona, kalp hastalıklarına, akciğer kanserine ve kansızlığa neden olur. Kurşun maddesi ise zihin bulanıklığı, böbrek hastalıkları, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüme neden olmaktadır. Cıva ise kalp krizine, deride kızarıklık ve yaralar oluşması ile gözlerin zarar görmesine neden olabilir. Cıva doğada bozulmaz. Cıva ve cıva bileşikleri halk ve çevre sağlığı bakımından çok tehlikeli ve toksittir. Akan pildeki cıva hızla deri veya solunum yolu ile vücuda girebilir. Bu maddenin eser miktarda suda bulunması dahi ciddi tehlike oluşturur. İçme suyu veya gıda zinciri yolu ile insan vücuduna giren cıva, nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine, kromozomları tahrip edip sakat doğumlara neden olmaktadır. " www.beyazgazete.com / 25.02.2010

-.-

www.solar-pazar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR