Mevcut piyasa koşullarında kendini sürekli yenileyen ve geliştiren Akiş Grup, yurt dışındaki pek çok projede yer almış uzman iş gücünü kullanarak ülkemizde yerli sermayeyle dünya standartlarında bir fotovoltaik santral kurmayı hedefliyor. 

 

Enerji sektöründe 50 yılı aşkın birimiyle köklü bir geçmişe sahip olan Akiş Grup, tüm yenilikleriyle 3. Güneş Enerjisi Fuarı nda olacak. Projelerinde Q-Cells, Kaneka, Schott, ve Suntech fotovoltaik panelleri tercih eden Akiş Grup, her projenin karakterine göre farklı çözümlerde sunabiliyor. Mevcut piyasa koşullarında kendini sürekli yenileyen ve geliştiren firma, yurt dışındaki pek çok projede yer almış uzman iş gücünü kullanarak ülkemizde yerli sermayeyle dünya standartlarında bir fotovoltaik santral kurmayı hedefliyor. Her zaman sürdürülebilir ve temiz enerji üretimine odaklanmış olan Akiş Grup, 2007 yılında günümüzün gerekliliği düşük karbon emisyonlu ve verimli yenilenebilir enerji üretimini ülkemizde yaygın hale getirmek amacıyla Akiş Enerji yi kurdu. Firmanın çalışmalarıyla ilgili olarak Akiş Grup Yönetim Kurulu Üyesi Begüm Eyilik ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Akiş Grup un, Türkiye de enerji sektörünün ilk yatırımcılarından olduğunu biliyoruz. Grup bünyesinde kurulan Akiş Enerji nasıl ortaya çıktı ve yenilenebilir enerji alanında ne tür çalışmalar gerçekleştirecek ?

Akiş Grup, enerji sektöründe 50 yılı aşkın birikimiyle köklü bir geçmişe sahiptir. Elektrik üretim faaliyetlerinin devlet tekelinde olduğu dönemde ilk özel elektrik şirketleri Kepez Elektrik ve Çukurova Elektrik in de kurucu ortaklarındandır. Her zaman sürdürülebilir ve temiz enerji üretimine odaklanmış olan Akiş Grup, günümüzün gerekliliği düşük karbon emisyonlu ve verimli yenilenebilir enerji üretimini ülkemizde yaygın hale getirmek amacıyla Akiş Enerji yi kurmuştur. 2007 yılından bugüne faaliyetlerine devam eden grup şirketimiz, ekonomik, çevresel ve toplum sağlığı açısından tüm koşulları göz önünde tutarak özellikle güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik enerjisi üreten sistemlerin projelendirilip kurulumunu gerçekleştirmektedir. Fotovoltaik sistemler konusunda her güç skalasında, rüzgar enerjisi konusunda daha çok orta ve büyük ölçekli projelerin anahtar teslim kurulumlarını gerçekleştirmektedir. Bunlara ek olarak güneş enerjisinde büyük tecrübesi olan yabancı ortaklığıyla birlikte toplamda 200 MW lık bir güneş yatırımı için tüm hazırlıklarını yapmış olup lisansların dağıtımını beklemektedir.

 

Akiş Enerji kuruluşundan bugüne kadar ne tür çalışmalar gerçekleştirdi ? Firmanın Güneş Enerjisindeki hedefi nedir ?

İlk çalışması olarak, birer kW olmak üzere iki farklı panel teknolojisini kıyaslayan Türkiye nin ilk fotovoltaik test tesisini İstanbul daki özel bir liseye deney ünitesi olarak kurdu. bir yıldır faaliyette olan sistemde elektrik üretim miktarları, karbon azaltımları, güneş radyasyon değerleri gibi verileri okul öğrencileri ile birlikte toplamakta ve işlemektedir. Daha büyük güçteki benzer bir sistem de İTU Enerji Enstitüsü ne kurulmuştur. Bunların yanı sıra yine çeşitli güçlerde fotovoltaik tarla sulama sistemleri de bulunmaktadır. Akiş Enerji, yenilenebilir enerji teknolojilerini ekonomik olarak erişilebilir ve teknik olarak güvenilir bir teknoloji olarak sunmanın yanı sıra, sektörün ivmelenmesiyle birlikte baş gösterecek olan kalifiye alt yapının ülkemizde oluşturulmasına yönelik çalışmaları da kendine amaç edinmiştir. Türkiye de ilk fotovoltaik güneş santralini kurmayı ve sistemin önemli girdilerinden panellerin, yerli üretimini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.

 

Akiş Enerji nin yenilenebilir enerji alanında işbirliği içinde olduğu ve partnerlik yaptığı markalar bulunuyor mu ?

Evet. Bu konuda sektöründe yenilikçi ve önder firmalarla işbirliği içindeyiz. Fotovoltaik santrallerin dünyadaki en büyük yatırımcılarından İtalyan Solar Ventures firması ile Türkiye de bir fotovoltaik santral yatırımı yapmak amacıyla ortak bir şirket kurduk. Yine dünyanın en büyük hücre üreticilerinden Q-Cells in Türkiye distiribitörüyüz. CdTe, CIGS ve tandem olarak adlandırılan a-Si/µc-Si olmak üzere en yeni teknoloji ince film ürünlerin de satışını yapmaktayız. Ayrıca %12 verime sahip ince film panel teknolojisini de ülkemizde yakın zamanda piyasaya sunacağız. Kristal panellerimizi Suntech firmasından tedarik etmekteyiz. İnvertör konusunda dünyanın önde gelen firması Fronius un resmi olarak temsilcisiyiz. İnvertörlerinin yanı sıra veri toplama sistemlerinin kurulumu, yazılımları ve verilerin depolanması konularında da yine müşterilerimize Fronius ile ortak çözümler sunmaktayız. Ayrıca aydınlatma konusunda da dünyanın en profesyonel ve köklü firmalarından General Electric ile proje bazlı çözüm ortağıyız. Yeşil enerji üretmenin gerekliliğini, enerjinin verimli kullanılması ve verimli aydınlatma ile bütünleştirip müşterilerimize bütüncül ve sonuç odaklı yaşam alanları oluşturmaktayız.

 

Akiş Enerji projelerinde hangi markaların ürünlerini kullanıyor ?

Genellikle projelerimizde Q-Cells, Kaneka, Schott, ve Suntech fotovoltaik panelleri tercih ediyoruz. Tabi her projenin karakteri gereği farklı ürün gereksinimleri ortaya çıkabiliyor. İnvertörde ve veri görüntüleme sistemlerinde Fronius, SMA ve Studer ürünlerini müşterilerimize sunuyoruz.

 

Akiş Enerji tedarikçi olarak mı pazarda yer alacak yoksa firmanın üretici kimliği olacak mı ? Bunun için bir çalışmanız bulunuyor mu ?

Günümüz koşullarında ülkemiz için piyasa hacmi dünya ülkeleriyle kıyaslandığında yok denecek kadar azdır. Bu doğrultuda, iç piyasa kapasitesi yerli üretim için yeterli değildir. Ancak 500 kW ın üzerindeki güneş fotovoltaik sistemler için gerekli yasal düzenlemeler yapılır ve piyasada belirli bir kaliteyi sürdürebilmek gerekli standardizasyon eksiklikleri giderildiğinde gerek kurulacak güneş tarlaları gerekse yaygınlaşacak güneş enerjili evler ile iç piyasada talep artışı yerli üretimi mümkün kılabilecektir. Bu noktada panel, konstrüksiyon gibi sistem maliyetlerinde büyük hacmi olan bileşenleri ülkemizde üretmek ve ekonomiye katkıda bulunmak hedeflerimiz arasında. Akiş Enerji nin enerji sektöründe biri tedarik diğeri de yatırımcı olarak iki rol üstlenecektir. Hâlihazırda ortaklarımızla bu konuda büyük yol kat ettik ancak üretim bantlarını kurabilmek için güneş enerjisi yasasını beklemekteyiz.

 

Üniversitelerle ne tür işbirliği içinde bulunuyorsunuz ?

Mevcut bir piyasayı daha yenilikçi ve dinamik kılmanın en önemli etmenlerinden biri sanayi-üniversite işbirliğidir. Sanayinin ve sanayicinin ihtiyaçları doğrultusunda teknik çalışmaları yapan ve uzman mühendis kadrosunu oluşturan üniversiteler ile üniversiteler tarafından ortaya konan sonuçları değerlendirmeye alan ve istihdam sağlayan bir sanayi olduğu sürece o piyasada canlılık, sürdürülebilirlik ve kalite olacaktır. Bu düşünceyle Akiş Enerji, kurulduğu günden beri İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü ile birlikte çalışmaktadır. Her projemizde onayı olan İTÜ de 4 kWp kurulu güce sahip veri toplama olanağına sahip tarafımızca kurulan bir fotovoltaik sistem bulunmaktadır. Yapılan işin profesyonelliği ile dikkati toplayan bu sistem sektörden de pek çok ziyaretçiyi enstitüye çekmektedir. Ayrıca yine Türkiye de ilk olarak tasarlanan, İstanbul koşullarında dünya piyasasında mevcut olan herhangi bir panel teknolojisini yine istenilen farklı panellerle kıyaslama olanağı sunan özel bir sistem de yapım aşamasındadır. Akiş Enerji, İTÜ ile Ar-Ge çalışmalarına büyük bir ciddiyetle devam etmektedir.

 

Satış ve pazarlama organizasyonunuz nasıl ?

Satış ve pazarlama organizasyonumuz dâhilinde 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı na katılmaktayız. Çeşitli sektörel dergi ve gazeteleri de pazarlama iletişiminde kullanmaktayız. Buna ek olarak satış bölümündeki tecrübeli temsilcilerimiz anahtar teslim projeler ve ürünlerin satışlarıyla ilgilenmektedirler.

 

Güneş enerjisi sistemlerinde ürün yelpazenizde neler bulunuyor ?

Her çeşit güç yelpazesinde şebeke bağlantılı veya off-grid dediğimiz şebekeden bağımsız fotovoltaik sistemleri ekonomik olarak erişilebilir ve teknik olarak güvenilir bir şekilde müşterilerimize sunmaktayız. Bunlara ilave olarak, üniversiteler için tasarladığımız özel bir sistemimiz bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde, lisans ve yüksek lisans öğrencileri fotovoltaik panellerin çalışma prensiplerini, sistemin voltaj-akım karakteristiklerini ve sistem verimliliğini etkileyen faktörleri inceleyerek kıyaslama yapabilmektedirler. Ayrıca eğitimi daha küçük yaşlara indirgeyip ilköğretim ve liseler için de özel bir sistem tasarladık. Öğrencilere bir güneş panelinin çalışma koşullarını sunan, radyasyon, dalga boyu ve sıcaklık gibi etkilerin öğrenilmesi olanağı bu sistemimizde sunulmaktadır.

 

Akiş Enerji nin hedefi nedir ? Güneş enerjisi sistemlerinde bundan sonraki yol haritası ne olacak ?

Mevcut piyasa koşullarında kendini sürekli yenileyen ve geliştiren Akiş Enerji, yurt dışındaki pek çok projede yer almış uzman iş gücünü kullanarak ülkemizde yerli sermayeyle dünya standartlarında bir fotovoltaik santral kurmayı hedeflemektedir. Ayrıca ortağımız Solar Ventures ile kurduğumuz ortak şirketimiz de yine kurulacak fotovoltaik santral için ülkemizdeki gerekli mevzuatın yürürlüğe girmesiyle çalışmalarını somutlaştırmayı beklemektedir. Ülkemizde güneş piyasasının canlanmasının ardından Q-Cells ile yaptığımız ortaklığımız doğrultusunda üretimin bir kısmını ülkemize taşımayı planlamaktayız. Halihazırda süren projelerimizin sayılarındaki ve kapasitelerindeki artış ile şebeke bağlantılı veya şebekeden bağımsız olmak üzere ülkemizin dört bir yanında projelerimizi sürdüreceğiz.

 

Akiş Enerji ne tür projelerde yer alacak ? Ağırlık anahtar teslimi büyük projelerde mi olacak ?

Büyük ölçekli güneş güç santralleri asıl hedefimiz. Kendi yatırımlarımızın yanı sıra kurulacak olan santral projelerinin mühendislik ve ticarileştirme aşamalarında yer almayı hedefliyoruz. Gerekli yasal izinler, arsa, finans, risk yönetimi ve proje geliştirme iş portföyümüz dâhilinde olup santral geliştirme, kurulum ile çalışma ve bakım konularının her birinde hizmet verebildiğimiz gibi herhangi bir projeyi anahtar teslim yatırımcılarımıza sunabileceğiz.

 

Türkiye de güneş enerjisindeki son durumu değerlendirebilir misiniz ? Yenilenebilir Enerji Yasası nın çıkması güneş enerjisi alanında ülkemize neler sağlar ?

Ülkemizin yüksek güneş potansiyeli nedeniyle güneş projelerinin cazip yerli-yabancı tüm yatırımcıları bu konuya çekmektedir. Şu anda piyasada pek çok iş kolundan beslenen pek çok güneş enerjisi firması bulunmaktadır. Ülkemizdeki bu sistemleri kullanan müşteriler de sistemi entegre eden firmalar da karşılıklı olarak deneyim kazanmaktadır. Geliştirilen işlerin kalitesi ve ekonomikliği konusundaki bilinçlenme nedeniyle mevcut pek çok firma piyasadan elenecek ve işinde profesyonel, müşteri memnuniyetini ön planda tutan seçkin firmalar gelişerek hizmet vermeye devam edecektir. Yasanın da çıkmasıyla Türkiye de güneş piyasasında büyük bir yarış başlayacak. Akiş Enerji olarak bu yarışta ilk sıralarda olacağız. Türkiye bugün dünyanın güneş enerjisinde geldiği noktadan çok uzaktır. Biz ülkemizi o konuma getirebilmek için hazır durumdayız. Dileğimiz yasanın en yakın zamanda gerçekçi bir şekilde çıkması ve ülkemizin enerji doğal kaynağı güneşi sayesinde temiz, sürdürülebilir ve yeşil elektrik sağlayan yenilikçi elektrik üretim tesislerine kavuşmasıdır.

 

2009 yılı nasıl bir yıl olarak geçti ? 2010 yılından beklentileriniz neler ?

2009 yılı bize daha çok proje, daha çok deneyim ve daha sağlam bir bakış getirdi. Dünyanın en büyük firmaları ile ortaklıklar yapıp, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduk. Mevcut ekonomik koşullarda olabilecek en iyi şekilde faaliyetlerimizi sürdürdük. 2010 yılında ise yasa beklentimizle birlikte büyük ölçekli projelerimizi gerçekleştirmek umudundayız. Aynı zamanda da küçük ölçekli güneş projelerimize de devam etmekteyiz.

 

Söyleşimizin sonunda dergimiz aracılığıyla okuyucularımıza ve sektör temsilcilerine vermek istediğiniz mesajınız nedir ?

Ülkemizde büyüyecek olan güneş piyasasında kamu - sanayi - üniversiteler ve özel sektör olarak deneyimlerimizi paylaşarak planlı ve emin adımlarla ilerlemek durumundayız. İş ahlakı ve kaliteli iş anlayışıyla müşteri memnuniyetini göz önünde bulundurarak sürdürebileceğimiz bir piyasa hem ülke ekonomisine katkıda bulunur hem de güneş enerjisinin kısa zamanda yaygınlaşmasını sağlar. Biz de Akiş Enerji olarak, üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirerek öz değerlerimize bağlı kalarak hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. www.gunesdergisi.com / Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR