MMO’dan ENERJİ UYARISI

ERZURUM (GHA) - Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, “Güneş ülkesiyiz, ama güneşten faydalanamıyoruz.” dedi. Günümüzün ve geleceğimizin tartışmasız en önemli ihtiyacının enerji olduğunu kaydeden Yalçın, artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi ile birlikte, enerjinin kullanılacağı yeni alanların ortaya çıkması, enerjiye olan bağımlılığı ve ihtiyacı artırdığını belirterek, insanlığı da, yeni ve temiz enerji kaynakları bulmaya ittiğini kaydetti.

 

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, “Güneş ülkesiyiz, ama güneşten faydalanamıyoruz.” dedi.

 

Günümüzün ve geleceğimizin tartışmasız en önemli ihtiyacının enerji olduğunu kaydeden Yalçın, artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi ile birlikte, enerjinin kullanılacağı yeni alanların ortaya çıkması, enerjiye olan bağımlılığı ve ihtiyacı artırdığını belirterek, insanlığı da, yeni ve temiz enerji kaynakları bulmaya ittiğini kaydetti.

 

YENİ ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELME İHTİYACI

Yalçın, “Yeni ve yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmenin, ülkemiz ve ilimiz için sağlayacağı kazanımlar tartışılamayacak kadar büyüktür. Tamamen ithal olan fosil yakıta dayalı enerji kullanımı; ülkemizin dışa bağımlılığını artırırken, çevre kirliliğinin de önemli ölçüde artmasına neden olmaktadır.  Dünyada kullanılan enerji kaynakları içerisindeki en büyük pay yüzde 85 ile 90 oranında kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara aittir. Ancak söz konusu yakıtların rezervleri sınırlı ve tükenmektedir. Aynı hızla tüketilmeye devam edildiği takdirde, dünyamızdaki mevcut fosil yakıt rezervlerinden petrolün 40 ile 45 yıl, doğal gazın 60 ile 70 yıl ve kömürün 240 ile 250 yıl sonra tükeneceği çeşitli uluslararası kaynaklarda ifade edilmektedir.” diye konuştu.

 

KALKINMA VE ENERJİ

Sürdürülebilir ekonomik kalkınma için, enerjiyi ithal etmek yerine, kendi öz kaynaklarımızla üretmek ve özellikle gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini kaydeden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü :

 

“Bunun yanında dünyanın enerji ihtiyacındaki artışı sınırlandırmak için enerji tasarrufunu sağlayan yeni teknolojiler de geliştirilmeli ve kullanılmalıdır. Güneş ve rüzgâr enerjisi sektörlerinin hızla gelişmesi, yeryüzünde sınırlı miktarda bulunan petrol, doğal gaz ve uranyum gibi hammaddeler için savaşların çıkmasını engellemek yolunda da önemli bir adım olacaktır. Ülkemizin güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin olduğunu ve bu nedenle güneş Ülkesi olduğumuzu söyleyebiliriz.   Hiçbir tehlikesi olmayan güneş ve rüzgâr enerjisi konusunda tüm dünya da birçok araştırma ve yatırım yapılırken, güneş ülkesi olan Ülkemizde ise bu konuda çok geç kaldığımızı görebiliyoruz. Son yıllarda Ülkemizde de ve ilimizde özellikle güneş enerjisinin gündeme geldiğini, güneş tarlaları oluşturarak bu enerjiden ciddi bir şekilde yararlanılacağı gibi söylemler duymamıza rağmen olumlu bir adım atılmadığını görebiliyoruz. Herhangi bir emisyonu olmayan, doğal kaynakları tüketmeyen, küresel ısınmaya ve asit yağmurlarına neden olmayan, yerel ve çevreci olan güneş ve rüzgâr enerjisinin, Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de artık değerlendirilmesi ve bu yönde araştırma ve yatırımların ivedilikle yapılması gerekmektedir.” www.erzurumgazetesi.com.tr / 24.07.2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR