Spd ve Yeşiller Yargı Yolunda

Almanya’da ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD), nükleer santrallerin üretim süresinin uzatılmasını engellemek için dava açmak için harekete geçti.

 

Angela Merkel in başbakanlığındaki, Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU/CSU) ile Hür Demokratlar Partisi nden (FDP) oluşan muhafazakar-liberal koalisyon hükümeti, Almanya daki nükleer santrallerin faaliyet süresini 8- 14 yıl uzatma kararı aldı. Çevre Bakanı Norbert Röttgen, eski nükleer santrallerin faaliyet süresinin 8, yeni nesil nükleer santrallerin faaliyet süresinin de 14 yıl uzatıldığını söyledi. Hükümetteki muhafazakar- liberal koalisyon bu kararla aynı zamanda 10 yıl önce hükümette olan Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Yeşiller den oluşan koalisyon hükümetinin planını da değiştirmiş oldu.

 

Bu karar tepkiye yol açtı. Berlin de nükleer santrallere karşı düzenlenen protesto gösterisine binlerce kişinin katılması üzerine, SPD ve Yeşiller Partisi harekete geçti. Yeşiller Partisi Eşbaşkanları Claudia Roth ile Cem Özdemir de nükleer santrallerin kapatılmasında ısrarlı olduklarını yinelerken, hükümeti enerji şirketlerinin lobiciliğini yapmakla suçladı.

 

SPD lideri Sigmar Gabriel, Bakanlar Kurulu nun kararı ışığında hükümetin, Eyaletler Meclisi ni devre dışı bıraktığını öne sürürken, nükleer santrallerin uzatmasını engellemek için dava açacaklarını açıkladı. Gabriel, iktidara geldiklerinde dada önceki iktidarları döneminde karara bağladıkları şekilde nükleer enerji santrallerinin hepsini kademeli olarak kapatacaklarını da söyledi.

 

Kırmızı -yeşil koalisyon, ülkedeki tüm nükleer santrallerin 2022 yılına kadar kapatılması kararını almıştı. Merkel hükümetinin kararıyla 1980 öncesinde kurulan nükleer santraller, en geç 2020, 1980 sonrası kurulanlar ise 2033 ila 2036 yılları arasında kapatılacak. Almanya da halen 17 nükleer santral faaliyet gösteriyor; bu santraller elektrik üretiminin 22,6 sını karşılıyor.

 

SPD, Angela Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin, yenilenebilir enerji gereksinime yanıt verinceye kadar nükleer enerjinin köprü enerji olarak kullanılmasında ısrar ediyor. (DHA) 21 Eylül 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR