İki Rus asıllı bilim adamı grafen i keşfetti; Nobel Ödülü kazandı

İki Rus asıllı bilim adamı  atom ölçütlerinde icad ettikleri grefen adlı materyel sayesinde Nobel Fizik Ödülü nü kazandı.

 

İsveç Kraliyet Akademisi nden yapılan açıklamada Fizik dalında bu yılkı Nobel ödülüne Rus asıllı iki bilim adamı laik görüldü. 51 yaşındaki Hollanda vatandaşı Andrey Geim ve 36 yaşındaki İngiltere vatandaşı Konstantin Novoselov İngiltere nin Manchester Üniversitesi nde profesör olarak görev yapıyor.

 

Saç telinden 200 bin kat daha ince olan ve elektronik alanda önemli gelişmelere katkı sağlayabilecek materyeli eden fizikçiler 1 milyon 500 bin dolarlık ödülü paylaşacak. Uzmanlar grefen adı verilen icadın bilgisayarın daha hızlı çalışmasını ve dokunmatik ekranlarda kullanılabilecek önemli bir bulgu olduğunu belirtiyor.

 

Nobel Vakfı, “İcad edilen materyal şeffaf ve iyi bir iletken olması nedeniyle şeffaf dokunmatik ekranların oluşturulmasında büyük rol oynayabilir. Grafen ayrıca ışık paneli ve güneş pillerinin üretimi için de uygun olabilir.” şeklinde açıklamada bulundu.

 

Grafen plastik ile karıştırılması halinde iletken madde haline geliyor ve fazla ısıya karşı dayanıklı ve mekanik açısından sağlam bir madde oluyor. Bu esneklik aynı zamanda, elastik, ince ve hafif olan yeni süper güçlü malzemelerin üretimi için de kullanılabilir.

 

Nobel Vakfı gelecekte, uydu, uçak ve arabaların bu tür yeni malzemelerden üretilebileceğini tahmin ediyor.

Yaşar Niyazbayev, Moskova, Cihan

www.haberrus.com / 06.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR