Afrika da inşaat işleri yapıyor

Wilhelmshaven kentinde inşaat şirketi sahibi üç çocuk annesi Urfalı Güler-Jaqueline Bakır-Brader Libya da kurduğu şirketle aldığı yüzlerce milyonluk konut ve altyapı ihaleleri Türk ve Alman şirketleriyle hayata geçiriyor.

Almanyada Wilhelmshaven kentinde inşaat ve emlak şirketini sahibi, Urfa-Siverekli Güler-Jaqueline Bakır-Brader (39), ablası mimar Nurhayat Bakır (41) ve kardeşi Filiz Bakır (31) ile Libya, Çad ve Nijerya gibi Afrika ülkelerinde yüzlerce milyonluk projelere imza atıyorlar. Oldenburg Üniversitesi Ticaret Fakültesi mezunu Bakır-Brader, Libya da şirketin bir yan kolunu kuran Bakır-Braderüç “Son olarak 150 milyon Euroluk altyapı ihalesi aldık. İnşaatları Türk ve Alman partner şirketlerimizle hayata geçiyoruz” dedi.

Oldenburg Üniversitesi Ticaret Fakültesi mezunu Bakır-Brader, “Anlaşmalarımız şu şekilde. Örneğin 100 milyonluk bir proje için bunun yüzde 10 unu hemen talep ediyoruz. 10 milyonla inşaata başlıyoruz. Para tükenince inşattın devamı için ikinci yüzde 10 luk parayı talep ediyoruz. Para ödenmediği takdirde çalışmalar duruyor. Bu sisteme uluslararası ticarette down-payment deniliyor. Türk şirketlerinin yaptığı en büyük hata bu sistemle çalışmamaları. Öz sermayelerini tüketiyorlar. Ödeme olmayınca da iflas ediyorlar. Ben şimdiye kadar Libya da bir ödeme sorunu yaşamadım” dedi. Şimdi de Çin de ihale almak için uğraştığını söyleyen, “Bir kaç kez Çin e gittim. Çin dev bir atılım içinde. Orada da ticaret yapmak için görüşmelerimiz var” dedi.

 

Bakır-Brader şimdi de bir enerji fonu kurmak üzere olduğunu belirterek, “Dünya enerji rezervleri tükeniyor. Yenilenebilir enerjiye yatırım hem çevre ve iklim korunması açısından, hem de iyi kazanç için çok önem kazanacak. Almanya ve yurt dışında rüzgar enerji parkları ve güneş enerji terminalleri için kolları sıvadık” dedi.

 

Bakır-Brader in şirketinin merkezi bir süre önce satın aldığı kentin en eski binalarından olan Robert-Koch Evi. Güler-Jaqueline Bakır-Brader tarihi değer olarak koruma altında olan ve bir dönem Wilhelmshaven Belediye Sarayı olarak kullanılan binadan çalışmaları yürütüyor. www.hurriyet.de / 22.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR