Bu da "nükleer göç"

Akkuyu nükleer santrali, hala proje aşamasında. Santralin yapılması düşünülen yer, Mersin in Büyükeceli Beldesi. Beldede nükleer santral korkusu yaşanıyor. Bu korku, göçe neden oluyor.

 

Belde nüfusu, yaklaşık 7 ay içerisinde, üçte bir oranında azaldı. Büyükeceli Belediyesi, şimdi de köy olma endişesi taşıyor.

 

Mersin in Büyükeceli Beldesi, yeşil ve mavi doğasıyla ünlü... Beldede yaşayanlara göre burası Türkiye nin en güzel koylarına sahip. Ancak belde bu kadar sevilmesine rağmen boşalıyor. Göçün nedeni ise beldeye kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali.

 

Mahalle muhtarı Kemal Budak anlatıyor: "Atom santrali inşaası yapılacağı endişesiyle kimse gelip buraya yerleşmiyor. Turizm olarak geride kalıyoruz. Dünyanın en güzel koylarının bulunduğu yerde turizm de yapılmıyor. Atomun sebebiyle buradan göç de çoğaldı. Artık buranın sahil kasabası olmasının dışında sahil köyü olacağı kanısındayım."

 

Büyükeceli de yaşayanlar 35 yıldır nükleer santral endişesi taşıyor. Yerel seçimlerde 2 bin 400 olan nüfus, aradan geçen 7 ayda bin 300 e düştü.

 

Şimdi Büyükeceli Belediyesi göçler nedeniyle köy olma endişesi taşıyor.

 

Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale anlatıyor: "Şimdi ise burada bizim belediyenin nüfusu 1300, gerek dışarıdan gelen gerek yerlisi burayı kimse mesken yapmadı, ilerisi karanlık, burada atom santralı yapılacak atom santralının zehirinden korktuğu için herkes burada göç başlamıştır. Belediye düşmemesi için nüfus toplama sıkıntısı içerisindeyiz. Geleceğinden emin olmadığı için kimse buraya yatırım yapmıyor. Belediyemiz nüfusu az olduğundan göçünden dolayı bu sıkıntıyı çekmekteyiz."

www.ntvmsnbc.com / 13.11.2009

-.-

Mersin ilinin ilçeleri;

Anamur, Aydıncık, Bozyaka, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke ve Tarsus tur.

 

Çamlıyayla: Çamlıyayla, tarihi Namrun Kalesi eteklerinde kurulmuş en büyük en eski yayla yerleşimidir. Toros dağlarının ormanla örtülü yamaçları pitoresk özelliğini koruyan yayla evleri bol güneşli yeşil ortamı, serin havası ile çok sayıda doğal güzelliği bünyesinde barındırır. En önemli tarihi kalıntısı ilçenin kuzey yamacında yükselen tepe üzerinde Namrun Kalesi (Lampron) dir.

 

Erdemli: Mersin e 37 km uzaklıkta bulunan Erdemli ilçesi Kanlıdivane (Neapolis) antik kenti ile ünlüdür. Kanlıdivane, kule, bazilikalar, nekropol alanı ve sarnıçları ile etkileyici tarihi bir alandır.

 

Silifke: Silifke ilçesi, Büyük İskender in generallerinden I. Seleukos tarafından kurulmuştur. İlçedeki gezilecek yerler; Silifke Kalesi, Meryemlik, Hagia, Thekla Bazillikası, Kubbeli Kilise, Uzuncaburç, Korykos, Kız Kalesi ve Narlı Kuyu dur.

 

Gülnar: Gülnar ilçesi, Roma Kenti olan Gilindire ve Meydancık Kalesi ile ünlüdür.

 

Mut: Mut ilçesi, Mersin e 160 km. uzaklıktadır. Yapım tarihi kesinlik kazanamayan Mut Kalesi, Karamanoğulları özelliklerini taşımaktadır. Alahan (Alacahan) Manastırı, V. yy yapıtıdır.

www.mersin.bel.tr / Kasım 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR