Sürdürülebilir Binalar Yeşil Çatılar Adlı Konferans İlgi Topladı

 

Dumlupınar üniversitesi mühendislik fakültesi tarafından "sürdürülebilir binalar yeşil çatılar" adlı bir konferans düzenlendi. Mühendislik Fakültesi konferans salonda yapılan konferansa konuşmacı olarak Amerika Birleşik Devletlerinde eğitim hizmeti veren Southern Illinois Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Çelik konuşmacı olarak katıldı. DPÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, DPÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Köse, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı konferansta slayt sunumlar yapıldı.

 

Yrd. Doç. Dr. Serdar Çelik konferansta yaptığı konuşmada, enerji talebindeki artış ve kaynaklardaki azalışla birlikte sürdürülebilir binalara olan ihtiyacın daha da arttığını belirterek, yeşil ya da canlı çatı olarak bilinen sistemlerin, sürdürülebilir bina tasarımı için çok güçlü malzemeler barındırdığını söyledi.

 

Yeşil Çatılar Yaz Ve Kış Mevsiminde Belirgin Yalıtım Özelliği Sergiliyor

 

Ulusal ticari kuruluşlardan da destek gören bu proje hakkında katılımcıları bilgilendiren Yrd. Doç. Dr. Serdar Çelik; "Yoğun (intensif) ve seyrek (ekstensif) olmak üzere ikiye ayrılan yeşil çatıların başlıca faydaları; yağmur suyunun tutulması, CO2 emisyonunun azaltılması, yaz ve kış mevsimlerinde belirgin yalıtım özelliği sergilemesi, binaya ses yalıtımı sağlaması olarak sıralanacağı gibi, bina sakinleri veya çalışanları üzerinde psikolojik anlamda olumlu fayda sağlaması da bilimsel olarak belirlenmiştir" dedi.

 

Güney İllinois Üniversitesinin Edwardsville yerleşkesinde yeşil çatılar üzerine yoğun bir araştırma yapıldığını hatırlatan Serdar Çelik, Araştırma kapsamında, yağmur suyu nitelik ve niceliği, yeşil çatıların ısıl faydaları ve rüzgarın bu canlı çatılar üzerindeki etkileri çalışılmaktadır şeklinde konuştu.

 

Yeşil Çatı çalışmalarının ABD de bazı sivil dernekler, araştırma enstitüleri ve ulusal laboratuarlar tarafından desteklendiği gibi, ilgili yerel ve ulusal ticari kuruluşlardan da destek gördüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Serdar Çelik, İstanbul daki bazı Avm lerde de pilot uygulamaya geçildiğini, belediyelerin de projeyle ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

 

Çelik ayrıca Southern Illinois Üniversitesi nde faaliyet gösteren ve kısa adı G.R.E.E.N olan (Green Roof Environmental Evaluation Network) kurum ile ilgili çalışmalarını ve bugüne kadar gerçekleştirdikleri faaliyetleri dinleyicilerle paylaştı. Sektörden ve üniversitemizden çok sayıda katılımcının ilgi gösterdiği konferans sonunda Yrd. Doç. Dr. Çelik, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. DPÜ Rektörü Prof. Dr. Güner Önce tarafından Yrd. Doç. Dr. Serdar Çelik e üniversite anı tabağı takdim edildi. www.sondakika.com / 26 Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR