Yenilenebilir Enerji Kanunu Kafa Karıştırdı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yenilenebilir enerji üreten tesislerde yerli üretimi arttırmayı hedefleyen yönetmeliği, sektörde kafaları karıştırdı.

 

Yönetmelik yenilenebilir enerji üreten tesislerde yerli aksamlar kullanmayı özendirmeyi amaçlıyor. Bunun paralelinde istihdam artışı ithalatta azalma bekleniyor. Yönetmeliğin uygulanmasının tartışmalı olduğunu belirten Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven konuyla ilgili ”Yönetmeliğin uygulanabileceğini düşünmüyorum. Yönetmelik ve kanun yol gösterici fakat uygulanabilirliği tartışılır. Rüzgar enerjisi santrallerinde 2023’e kadar 20 bin MW’a ulaşma hedefi var. Yönetmelik bu süreyi uzatacaktır. Bu haliyle 2023’e kadar 20.000 MW hedefinin tutturulması zor olacaktır” dedi.

 

Türkiyedeki rüzgar enerjisi sektör temsilcileriyle yönetmelik çıkmadan önce bir toplantı yaptıklarını ve durumu bakanlığa ilettiklerini belirten Ataseven, önerilerinin dikkate alınmadığını belirtti. Ataseven, ”Biz tıpkı otomobil sektöründe olduğu gibi rüzgar türbini alanında da montajla işe başlanması gerektiğini belirtmiştik. Böylece önce montaj sanayi sonra da yan sanayi gelişirdi. Yönetmelik bu yönde çıkmadı. Bu süreçten sonra uygulamada bazı sıkıntılar yaşanacaktır” yorumunda bulundu.

 

Teşvikler İyileştirilmeli

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri ve Arien Enerji Genel Müdürü Hakan Erkan, yerli teşviğin yerli üretimi canlandıracağını ancak önemli olanın yönetmeliğin yanında teşviğinde tam olması olduğunu vurguladı. Birinci teşvikin daya iyi olması ya da ikinci teşvikin daha da arttırılması gerektiğini vurgulayan Erkan, ”Üyelerimiz iş yapmaktan çekiniyor çünkü teşvikler avantajlı değil. Sektörün gelişmesi için daha fazla beklememiz lazım. Dünyadaki tüm rakiplerimiz büyüyor. Yönetmelik, henüz herhangi bir kıpırdanma yapmadı. Hareketlilik 2-3 yıl sonra görülecektir. Yönetmelikte yerli üretimle ilgili daha fazla detaya ihtiyaç var. Bazı tanımlamalar kafa karıştırıyor ve yeteri kadar net değil. Hem imalatçılar hem de ürün kullanıcıları açısından durumun netleşmesi lazım. Bu anlamda ilave teşvikler de düşünülebilir.” dedi.

 

Vestas Türkiye ve Ortadoğu Bölge Lideri Mehmet Ali Neyzi de yönetmeliğin uygulanabilir olması için biraz daha netleşmesi gerektiğini kaydetti. Ek düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Neyzi, “Örneğin kulenin yerli olup olmadığına dair dair teyit almak için Sanayi Bakanlığı’da müracaat etmemiz gerektiği yazıyor. Ancak Sanayi Bakanlığı’nın belgeyi nasıl ve hangi şartlarla vereceği belli değil.” diye konuştu.

 

Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen de, ilave yerli katkısı hedefi ile üretime yönelik Ar-Ge çalışmalarının arttığına dikkat çekti. Sadece ekonomik teşvik veya muafiyetler ile sektörün doğru gelişmesinin sağlanamayacağını savunan Yenen; teknoloji, Ar-Ge, yerli sanayi, üretim, eğitim gibi alanlarda da destek verilmesini istedi.

www.ALTERNATURK.org

27.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR