Güneş enerjisi maliyetleri 2020’de yarıya inecek

Avrupa Fotovoltaik Derneği (EPIA) Avrupa’nın önde gelen piyasalarını değerlendirdi. Analize göre, fotovoltaik (PV) 2013 yılında bazı pazarlarda rekabetçi hale gelecek, diğer pazarlarda rekabetçi hale geleceği tarih ise, 2020.

 

Avrupa Fotovoltaik Derneği (EPIA)  tarafından hazırlanan “Solar Photovoltaics Competing in the Energy Sector-On The Road to Competitiveness” başlıklı çalışma Hamburg’da düzenlenen 8. AB PV Zirvesi’nde açıklandı. Çalışma, son 20 yıl içerisinde PV teknolojilerinde çok ciddi fiyat düşüşleri yaşandığını ortaya koyuyor. PV modüllerinde meydana gelen yaklaşık yüzde 20 oranında fiyat gerilemesi ile satış hacmi iki katına çıktı. Daha da önemlisi 2020 yılına kadar maliyetlerin yüzde 50 oranında düşmesi bekleniyor.

 

EPIA raporu, PV’den elde edilen elektrik ile diğer kaynaklardan elde edilen elektriğin maliyetleri kıyaslandığında PV’nin Avrupa genelinde 2020 itibari ile rekabetçi hale geleceğini ortaya koyuyor.

 

EPIA Başkanı Ingmar Wilhelm “Bugün bile PV’den elde edilen elektrik bir çok insanın düşündüğünden daha ucuz. Gelişen teknoloji ve ölçek ekonomisi sayesinde fiyatlar, önümüzdeki yıllarda çok daha düşecek. Geleneksel kaynaklardan elde edilen elektriğin fiyatları arttıkça PV enerji bileşiminin önemli bir bileşeni haline gelecek”.

 

EPIA’nın özellikle beş pazardaki (Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere) kapsamlı analizi, danışmanlık firması A.T. Kearney’nin desteği ile gerçekleştirildi. Analize göre, doğru düzenlemeler ve pazar koşulları ile PV sektörü 2020’de geleneksel enerji kaynakları karşısında rekabetçi hale gelecek. (Detaylı Bilgi : EPIA)

www.geleceginenerjisi.com

08 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR