``Yüzde 13`ten Fazla Yenilenebilir Bize Fazla``

Çek Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanı Martin Kocourek Prag`da bir konferansta yaptığı açıklamada ülkesinin enerji arzının karşılanmasına yönelik hükümetinin bakış açısını değerlendirdi.

 

Çek Bakan ülkesinin enerji arzında yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam payının yüzde 13`ü geçmesinin ülke ekonomisi adına uygun olmadığını savundu. Kocourek buna gerekçe olarak Çek ekonomisi için önemli olanın ekonomik büyümenin ve rekabet gücünün artması olduğunu gösterdi.

 

Hükümet olarak enerji politikalarının belirlenmesinde de bu iki kriterin kendileri ana belirleyiciler olduğuna değinen Kocourek, Avrupa Birliği`nin 2020 yılında birlik üyesi ülkelerin enerji talebini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasına  yönelik kararı için ise farklı ülkelerin farklı yöne gidebileceklerini diğer ülkeler için rekabetçiliğin kendileri için olduğu kadar önemli olmayabileceğini söyledi.

 

Çek Cumhuriyeti`nin 2060`a kadar olan enerji stratejisinin belirlenmesi için akademisyenler, ekonomistler ve kamu görevlileri tarafından hazırlanmış rapora da değinen Kocourek yapmaları gerekenin akılcı politikalar belirlemek olduğunu söyledi.

 

Kamuoyunda tartışmaya açılmış olan ve değerlendirmelerin sonundan yıl sonunda karar verilecek olan çalışmada ülkenin geleceğe yönelik enerji stratejisi için farklı projeksiyonlara göre öneriler getiriliyor.

 

Projeksiyonlardan biri 2060 yılında ülkenin kurulu nükleer enerji gücünün 18.69 GW`a çıkarılmasını ve ülkenin enerji arzının yüzde 80`inin nükleer enerjiden sağlanmasını öngörüyor. Diğer bir projeksiyona göre ise bu kurulu gücün 13.89 GW olması gerekiyor.

 

Nüfusu 10.5 milyon olan ve 6 nükleer enerji santralin bulunduğu ülkenin bu alandaki kurulu gücü ise halihazırda 3.78 GW ve ülke bu sayede enerji ihtiyacının yüzde 32`sini nükleer enerjiden sağlıyor.

 

Çek hükümetinin 2025 yılına kadar iki nükleer enerji santrali daha kurma planı bulunuyor. Özellikle santrallerden büyüğünün Avusturya sınırına 50 km mesafede kurulacak olması bu ülkeyi endişelendirirken, ülkenin diğer bir komşusu Almanya`nın da bu planlardan dolayı Çek Cumhuriyeti`ne politik baskı uygulayabileceği iddia ediliyor.

www.yesilekonomi.com

23.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR