Steve Jobs : Silikon Vadisinin Sürdürülebilirlik Lideri

Çarşamba günü vefat eden Apple`ın eş kurucusu ve eski CEO`su Steven Paul Jobs aynı zamanda şirketini teknoloji şirketleri arasında çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik adına lider konuma getirmişti.

 

Steve Jobs`un yönetimindeki Apple`ın geliştirdiği cihazlar sadece teknoloji tarihinin en inovatif ürünleri arasına girmekle kalmadı, aynı zamanda en çevreci teknolojik ürünler listesine de girdiler.

 

Şirket 2007 yılında ürettiği tüm ürünleri çevreye zarar veren kimyasal maddelerden arındırma sözü vermiş ve bu sözü 2008`de yerine getirmişti. Apple 2008 yılında bu maddelerden arındırılmış ilk ürününü tüketicilere sunmuş ve bu tarihten sonra ürettiği hiçbir cihazda bu kimyasal maddeleri kullanmamıştı. Bu Apple`ı tüm bilgisayar üreticileri arasında lider haline getirmiş ve Apple`ı diğer üreticilerin takip etmesini sağlamıştı.

 

Bununla birlikte şirket sadece üretim aşamasında değil, ürünlerin son tüketicilere ulaşmasına kadar olan süreçte sürdürülebilirliğe katkı sağlamak adına ürünlerinin paket kutularını küçülten tasarımsal çözümler gibi inovatif çözümler gerçekleştirmişti.

 

Örneğin iPhone cihazlarının kutularının 2008 yılına göre yüzde 42 oranında küçültülmesi ile 2011`de bu ürünlerin sevkiyatlarında yüzde 80 oranında daha fazla yükleme yapılması sağlanarak nakliye sürecindeki karbon emisyonlarının azalması sağlanmıştı.

 

Benzer şekilde Apple tarafından üretilen en son 21.5 inç ekran boyuna sahip iMac bilgisayarlar, ilk geliştirilen 15 inçlik bilgisayarlara göre günümüzde yüzde 50 daha az madde kullanılarak üretilebiliyor iken aynı zamanda bu ürünler kullanımlarında ilk örneklerine göre yüzde 50 daha az enerji harcıyor. Aynı şekilde bir öncekinden yüzde 33 ince olan iPad2`de ilk modele göre yüzde 5 oranında daha az enerji kullanıyor.

 

Steve Jobs`un liderliğindeki Apple 2008 yılından beri gelirlerinin yüzde 74 oranında artmasına rağmen bu gibi inovatif çözümler ile yol açtığı karbon emisyonunun artışını yüzde 57 oranında tutmayı başarabilmişti.

www.yesilekonomi.com

07.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR