Proton Elektrikli Otomobilleri 2 Saatlik Şarjla 1000 km. Menzile Ulaşacak

Proton elektrikli otomobilleri LOTUS ve Samsung şirketlerinin iş ortaklığıyla 2011 yılı itibariyle geliştirilmeye başlandı. Malezya üretim tesislerinde testleri tamamlanan ve pilot bölgeler seçilip devlet kurumlarında denenen iki yeni model seri üretime geçirilme aşamasında.

 

Otomotiv ve elektronik sektörlerinin tanınan isimleri LOTUS ve Samsung, Proton’ un EXORA ve SAGA modellerine ileri düzey mühendislik uygulamaları ekleyerek elektrikli araç pazarında en uzun menzile sahip iki araç ortaya çıkardılar.

 

EXORA REEV ve SAGA EV adı verilen bu iki yeni elektrikli otomobilde alışılagelmiş hibrit araçlardan farklı olarak 400 cc gücünde lityum iyon pilleri besleyen bir jeneratör bulunuyor. Otomobil hareket halindeyken bile pilleri şarj eden jeneratör aracın daha uzun menzile ulaşmasındaki temel etken diyebiliriz.

 

PROTON SAGA EV ve PROTON EXORA REEV modellerin önemli bir özelliği ise standart priz üzerinden şarj edilebilir (plug-in) 15 kilovat/saat lityum iyon polimer pillere sahip olması. SAGA EV 110 km/s maksimum hıza 12 saniyede ulaşabiliyor. MPV sınıfındaki PROTON EXORA REEV ise azami 140 km/s hıza çıkabiliyor tam şarjla 1000 km. menzile sahip tek araç. Proton’ un bu iki elektrikli modelinde de hızlı şarj özelliği mevcut ve hızlı şarj süreleri pazardaki diğer elektrikli araçlara göre de oldukça kısa.

 

2012 yılında Hindistan pazarına ilk elektrikli araç sevkiyatlarına başlamayı planlayan Proton yine 2012 yılında Türkiye elektrikli otomobil pazarı için çalışmalarını sürdürüyor.

www.limitsizenerji.com

09.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR