Başkentgaz`a Çinliler talip

Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığındaki şirketin parayı yatırmaması sonucu ihalesi iptal edilen Başkent Doğalgaz`a bu kez Çin`in en büyük kuruluşlarından ENN Grup talip. Grup, yerli bir ortakla ihaleye katılacak.

 

Küresel krize rağmen 3. kez ihaleye çıkarılan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.`ye Çinliler talip oldu. Çin`de yüzün üzerinde şehirde doğalgaz dağıtım hizmeti veren ENN Grup, Başkentgaz ihalesine katılmak için Türkiye`ye geldi. Yerli bir ortakla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`na (ÖİB) başvuran Çinli şirketin ihaleye iddialı hazırlandığı belirtiliyor. 40 milyar yuan varlık ve 27 bin çalışanı olan ENN, doğalgaz depolama ve güneş enerjisi sistemleri alanlarında da faaliyet gösteriyor. Özelleştirme İdaresi, Başkentgaz için son teklif verme süresini 27 Ocak 2012`ye uzatmıştı.

 

ÖİB kaynaklarından alınan bilgiye göre Başkent Doğalgaz A.Ş. için Koç Holding`e ait Aygaz, Sabancı Holding ve Limak şirketinin aralarında olduğu 10 şirket ihale şartnamesi almıştı. Daha önce de Abu Dabi, İspanya ve ABD`li şirketler Başkentgaz`a talip oldu. İlk olarak 2008 yılında satışa çıkarılan Başkentgaz ihalesini 1 milyar 600 milyon dolara Global kazanmıştı. Ancak Global`ın parayı yatırmaması üzerine ihale iptal edilmişti. Bu ihalede Ankara Büyükşehir Belediyesi, birinci olan Global ve ikinci Elektromed`in 50`şer milyon dolarlık teminatını yakmıştı. Ardından Temmuz 2010`da yapılan Başkentgaz`ın yüzde 80`inin satış ihalesini Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı (MMEKA) 1 milyar 211 milyon dolarla kazandı. Fakat ikili ihale bedelini ödemeyince toplamda 107,6 milyon dolar teminatları yanmıştı. İki ihale Başkentgaz ÖİB`ye satılmadan 207,6 milyon dolar teminat kazandırdı. 2010 yılında 70 milyon TL kâr eden Başkentgaz, 1 milyon 250 bin üzeri aboneye sahip. Türkiye`nin en büyük ikinci doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkentgaz`ın yıllık gaz satış miktarı ise yaklaşık 3 milyar metreküp. İki kez satış ihalesi iptal edilen şirketin ihale sürecinin devamı halinde 2012`nin ilkbaharında tekrar ihaleye çıkması bekleniyor.

www.zaman.com.tr / ekonomi

21 Ekim 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR