Güneş Enerjisi Çiftlikleri Doğaya Zararlı mı?

Colorado eyaletindeki San Luis Vadisi Amerika’da en çok güneş enerjisi üretilen yerlerden biri. Vadideki birkaç tesis sanayi ölçeğinde elektrik enerjisi üretirken diğer tesislerin yapımı sürüyor. Colorado yasalarına göre 2020 yılına kadar eyalette tüketilen enerjinin yüzde 30’u yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek. Ancak elektrik enerjisine olan talep göz önünde bulundurulduğunda havanın yıl boyu güneşli olduğu Colorado eyaletinin Alamosa ilçesi bu talebi karşılamayı başaramayacak.

 

Havanın yılın 340 günü güneşli geçtiği San Luis Vadisi’nde güneş enerjisi sanayii hızla gelişiyor.

 

San Luis Güneş Çiftliği’nden Nick Thiel, “89 hektarlık alanda 110 bin güneş paneli bulunuyor. Bunlardan 30 megawatt elektrik elde ediyoruz,” diyor.

 

Şirket, bu miktarın 7 bin 500 konuta elektrik vermeye yeteceğini bildiriyor.

 

Güneş çiftliklerinin hızla arttığı bu vadi Colorado’yu, California ve New Jersey’den sonra Amerika’da en çok güneş enerjisi elde edilen eyalet haline getirdi. Ancak sadece güneş yeterli değil.

 

Alamosa’da altı güneş çiftliği var. İlçe yöneticilerinden Darius Allen 650 hektarlık alanın güneş enerjisine ayrıldığını, altyapının yeterli olması durumunda güneş çiftliklerinin daha da yayılabileceğini söylüyor: “Şu anda enerji iletim hatları kapasitelerini doldurmuş durumda."

 

Bu tek sorun değil. San Luis Vadisi aynı zamanda bir tarım ve hayvancılık bölgesi. Çiftçiler tarlaların güneş enerjisi sektörüne aktarılmasından dolayı kaygılı. Rio Grande Su Koruma Bölgesi’nden Steve Vandiver, “Burada tarım ölürse geriye hiçbir şey kalmaz,” diyor.

 

Tarımı tehdit eden bir başka etken de vadideki nehir ve yeraltı su havzalarının kurumaya başlaması. Bu, güneş enerjisini de etkiliyor.

 

Rio Grande Su Koruma Bölgesi`nden Steve Vandiver, “Güneş ısı santralleri bol miktarda su kullanıyor. Bu büyük santralleri ayakta tutabilmek için gereken suyu, ancak çok geniş tarım alanlarını kurutarak elde edebilirsiniz” şeklinde konuşuyor.

 

Güneş panellerinin üzerindeki toz tabakasının yıkanarak temizlenmesi gerekiyor.

 

Su sıkıntısı nedeniyle yüzlerce kuyunun kapatılması ve çok sayıda tarlada tarım faaliyetlerinin durdurulması söz konusu.

 

Çiftçiler kaygılı. Organik tarım yapan George Whitten üçüncü kuşak çiftçi.

 

Whitten ve eşi Julie, tarlalarının hemen yanında inşa edilmesi planlanan 800 hektarlık güneş çiftliğinin yapımının durdurulması için girişimde bulunmuş.

 

Whitten ailesi mücadeleyi kazanmış, proje durdurulmuş.

 

Julie Sullivan, “Güneş enerjisine karşı çıkacağım hiç aklıma gelmezdi,” diyor.

 

Whitten çifti, güneş enerjisi elde edilen santrallerin tarımın yerini almaması gerektiği görüşünde.

www.voanews.com/turkish

01.01.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR