Gündoğmuş Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplantısı Düzenledi.

Side’deki Royal Dragon Hoteli’nde ve Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren’in koordinasyonluğunda, 3 Mart 2012’de “Gündoğmuş Yenilenebilir Enerji Yatırımları” konulu tanışma toplantısı düzenlendi.

 

Toplantıya çevre belediye başkanları, BAKA Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, MMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Meclis Üyesi Mustafa Karabağır, Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Şube Müdürlüğü’nden Engin Erarslan, Almanya’dan Enervest AG Şirketin CEO’su Michael Scholz, Enervest Türkiye Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu,,  turizmciler ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak isteyen iş adamları katıldı.

 

Açılış konuşmasında Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, Gündoğmuş yöresinin rüzgâr, güneş ve hidro enerji bakımından bu bölge coğrafyasında verimliliği en yüksek olan İlçe olduğunu anlattı. Gündoğmuş ilçesini Antalya’nın yenilenebilir enerji merkezi haline getirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

 

Son aylarda yatırımcıların RES, GES & HES yatırımları için Gündoğmuş Belediyesi’yle bağlantıya girdiğini söyledi. Başkan konuşmasında “Su akar Türk bakar” yerine bundan sonra “Su akar, güneş doğar, rüzgâr eser, Gündoğmuşlu da gereğini yapar” ifadesini kullanmak istediklerini söyledi. Teknik Proje Ekibi ile beraber Gündoğmuş yöresini kalkındırmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

 

Daha sonra BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaatin Özyürek, BAKA olarak önceliklerinin geri kalmış bir bölge olarak tabir edilen Gündoğmuş ve çevresindeki ilçelerin hazırladıkları projelere destekte vermek olduğunu söyledi. Bu bölgelerden daha çok proje gelmesini beklediklerini belirtti. Her türlü desteği de BAKA olarak vereceklerini tüm katılımcılara ifade etti.

 

Enervest AG şirketin CEO’su Michael Scholz konuşmasında, 2008 yıllından beri Türkiye’deki Yenilenebilir Enerji Sektörü’nü takip ettiklerini dile getirdi. Geç çıkan YEK Yasası nedeniyle Türkiye’de çok faaliyet gösteremediklerini anlattı. Fakat YEK yasanın ve yönetmeliklerin çıkmasından sonra Türkiye için yeni bir yol haritası hazırladıklarını söyledi. Türkiye’de Gündoğmuş’tan başlama nedeninin, Gündoğmuş ve çevresinde RES, GES ve HES yapmaya çok elverişli olduğundan dolayı burayı tercih ettiğini ifade etti. Şirketi bu 3 dalda da faaliyet gösterdiği için, bu çalışmaları bu noktadan yürütmek istediğini belirtti.

 

Konuşmalardan sonra Enervest Türkiye Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu, “Gündoğmuş’taki Yenilenebilir Enerji Potansiyeli” sunumunu yaparak bu bölgenin yenilenebilir enerjiye çok elverişli olduğunu verilerle katılımcılara anlattı. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Şube Müdürlüğü’nden Engin Erarslan, Antalya ve Dünya’daki yenilenebilir enerji alanında yapılan gelişmeler hakkında sunum yaptı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki çalışmalarını anlattı.

 

Teknik Proje Ekibi’nin sunumlarından sonra, katılımcılar söz alarak konu ile ilgili sorular sordu. Toplantı sonunda masalarda daha detaylı bilgi alış verişi yapma fırsatını bulan katılımcılar, kafalarındaki sorulara cevap buldular.

www.limitsizenerji.com

06.03.2012

 

-.-

 

Gündoğmuş’ta Rüzgar Enerji Projeleri

Gündoğmuş iş adamları ile Gündoğmuş Kaymakamı İbrahim Özkan’ın da katıldığı toplantıda Gündoğmuş’un yeni projeleri hakkında bilgi verdi.

 

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, BAKA Doğrudan Faaliyet Destek (DFD) Programında verdikleri “Gündoğmuş ve çevresinde belirlenen koordinatlarla Rüzgar Enerjisi Potansiyel Araştırması” projesinin BAKA tarafından kabul edildiğini hemşerilerine müjdeledi.

 

Özeren, projenin devamı olarak BAKA’nın açtığı “AR-GE ve YENİLİKÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI” çerçevesinde “250 kW’lik Rüzgar Türbininden Enerji Üretilmesi “ yeni bir proje sunduklarını ve sunulan bu projenin, önceki projenin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

 

Özeren, ilk projenin sonucu ile belirlenecek sahaların birinde Gündoğmuş Belediyesi’nin kendi elektriğini 250 kW Rüzgar Türbininden elde etmeyi planladığını anlattı. Gündoğmuş ilçesinin Enerji Bakanlığı’nın Rüzgar Enerji Potansiyel Atlası (REPA)’da Antalya Bölgesinde tek Rüzgar Enerjine uygun olduğunu ilçe olduğunu söyleyen Özeren, oradaki verilere göre Belediye türbinden yıllık 657.000 kW elektrik üretmeyi planladıklarını açıkladı.

 

Bu üretimden gelen elektrikle belediyenin kendi elektriğini karşılayacağını, ayrıca 2012 yıllın sonunda açmak istedikleri Meslek Yüksek Okulu’nun 48 kişilik erkek ve 60 kişilik kız yurdunun elektriğini de öğrencilere bedava vermeyi planladıklarını belirten Özeren, kalan elektriği de TEDAŞ’a satarak kWh başına 7,3 dolar cent kazanç elde etmek istediklerini söyledi.

 

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren bu projenin esas hedefinin, Antalya, Burdur ve Isparta Bölgesi’nde bulunan yüksek miktarda elektrik tüketen kurum ve şirketlerin Gündoğmuş’ta belirlenen sahalarda 500 kW lık lisansız Rüzgar Enerji Türbini kurmalarını teşvik etmek olduğunu söyledi.

 

Yasaya göre herkesin Dağıtım Şirketleri sınırları için de ürettiği elektriği kendi tüketim noktasında kullanabileceklerini ifade eden Özeren, projenin uzun vadedeki ana hedefinin hotelcileri rüzgar türbin kurmaları ile enerji maliyetlerini düşürüp rekabet güçlerini arttırmak olduğunu sözlerine ekledi.

 

Özeren, Gündoğmuş’un kalkınması için oteller dışında, soğuk hava depoları, büyük siteler, sanayiciler, kooperatifler ve özel hastaneler gibi kuruluşları da Gündoğmuş’a beklediklerini söyledi. (Kaynak: Antalyasonhaber)

www.limitsizenerji.com

29.01.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR