Niğde`nin Atıksu Arıtma Tesisi Hollanda`dan

Niğde Belediyesine ait arıtma tesisi, Hollanda hükümetinden gelen Atık Su İyileştirme projesi kapsamında gelen 1 milyon Euroluk hibe ile iyileştirilerek tekrar çalışmaya başladı.

 

Arıtma tesisinin tam otomatik çalışmaya başladığı ve Akkaya Barajına arıtılmış suyun gideceğini söyleyen Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, "Hollanda Hükümeti ile Enerji Bakanlığımız, Enerji Bakanlığıyla da Niğde Belediyemizin arasında öngörülerek yapılan protokolün gereği olan yenilenebilir enerji ile ilgili arıtma tesisimizde yaklaşık 6 aydır süren enerji verimliliği ile ilgili revizyon projesinin ikmal edilerek artıma tesisimizi tam kapasite olarak 20 Haziran 2012 tarihinde hizmete almış bulunuyoruz. Niğde Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalar sonucu tesisimize gelen dere sularının ve yağmur sularının sistemden ayrılma işlemini gerçekleştirdik. Buna paralel olarak kapasitemizi de tam olarak kullandığımız zaman saniyede bin 100 litre arıtma kapasitesine ulaşan Niğde Belediyesi Arıtma tesisleri şu anda tesisimize gelen atık suyun saniyede 900 litresini arıtma imkanına kavuşmuş oldu." dedi.

 

Bugün itibariyle tam otomatik arıtma yapıldığını söyleyen Başkan Akdoğan, "Niğde Belediyesi sınırları içerisinde olan hiçbir konutumuzun, işyerimizin, sanayimizin fabrikamızın atık suları Akkaya Barajı`na Niğde Belediyesi Arıtma Tesislerinde arıtılmadan bırakılmayacak ve 1 litre dahi olsan Niğde Belediyesi Arıtma Tesisine su girmeden, arıtılmadan Akkaya Barajı`na gitmeyecek. Bundan sonraki süreçte Akaya Barajının temizlenme aşaması kaldığını söyleyebiliriz. Manuel sistemden elektronik sisteme geçtik. Bu sistemle beraber hem arıtma tesisimizi ana kumanda odasında kontrol ettiğimiz gibi Niğde Belediyesi`nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan da Niğde Belediyesi Arıtma Tesislerinin tamamı kontrol altında tutulmuş olacak hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Niğde Belediyesi Arıtma Tesislerinin çalışıp çalışmadığını, çalışıyorsa saniyede kaç litre su geldiğini ve kaç litresini arıtmış olduğu görecek hem de Belediye Başkanlığımız olarak belediye ana binasında bunu bizden oradan görme imkanı bulacağız.

 

Bu yeni revize edilen tesisimizin Niğde`mize ve Niğde`de yaşayan herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum." diye konuştu. NİĞDE (İHA)

www.haberler.com

21.06.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR