Yıldız: Yerli kömür ile ilgili çalışmalar sürüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili, çalışmaların devam ettiğini belirtti.

 

Yıldız, Başbakan Erdoğan ile Çin`e yaptığı seyahatteki görüşmelerin sonuçlarının alınmaya başladığını söyleyerek, yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili, çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Yıldız, şöyle konuştu:

 

``Yerli kömürümüzde yapacak çok fazla işimiz var. Hazırlıklarını yaptık. Hem TKİ`nin hem EÜAŞ`ın hem de MTA`nın çalışmaları sürüyor. Adana Tufanbeyli`de yapılan ihalenin hızlıca kontratına geçiyoruz. 1 milyar doları aşacak olan bir yatırımı Çinli firma kazanmıştı. Bizim modelimiz yatırımcının yanında yer alacak bir model. 330 milyon ton civarındaki düşük kalorili kömürü yatırımcıya parayla satmıyoruz. Ciddi yatırımcımıza 30 yıllığına veriyoruz. Herhangi bir gerekçeyle yatırım yapamayacak olan yatırımcıdan 6 ay sonra kömürü geri alıyoruz. Burada ne devlet zarara uğramış oluyor, ne de yatırımcı kömüre para bağlamamış oluyor. Bu modelin çok tutarlı olduğunu özel sektörle beraber yaptığımız toplantılarda kendileri de bize söylediler.

 

Çin`in plase edilmeyi bekleyen çok ciddi yüksek miktarlarda parası var. Ve Türkiye`de yatırım yapılacak yerli kömürde 24-25 milyar dolarlık bir yatırım portföyümüz var. 2023 yılına kadar sayın Başbakanımızın önümüze koyduğu hedef doğrultusunda, yerli kaynaklara çok ağırlık veriyoruz, onlardan bir tanesinin anlaşmasının Pazartesi sabah 10.00`da inşallah yapmış olacağız. İşi de inşallah başlatmış olacağız Türkiye`miz adına da hayırlı uğurlu olsun.`` (Kaynak: AA)

www.haber7.com / ekonomi

23.06.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR