Atık Yemeklerden Biyogaz Enerji Elde Edilecek

Kayseri Melikgazi Belediyesi, atık yemekleri değerlendirmek amacıyla başlattığı çalışmada önemli bir mesafe kat etti.

 

Kayseri Melikgazi Belediyesi, atık yemekleri değerlendirmek amacıyla başlattığı çalışmada önemli bir mesafe kat etti. İlçede atık yemeklerin biyogaz enerjiye dönüştürülmesi için TÜBİTAK`a proje sunuldu. Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, atıkların toplanılması ve ekonomiye kazandırılması çalışmaları ile uygulamalarında Melikgazi Belediyesi`nin örnek ve referans gösterildiğini söyledi.

 

Başkan Büyükkılıç, belediye olarak 10 yıl önce atık kağıt toplama ile işe başlanıldığını, cam, metal, yağ, elektronik atıklar ile devam ettiklerini son olarak ise araba lastiklerini toplanarak ekonomiye kazandırıldığını söyledi. Büyükkılıç, "Belediye olarak atıkları toplayarak hem hammadde kaybını önlüyoruz. Hem de geri dönüşüm ile ekonomiye katkı sağlıyoruz. Şimdi de atık yemekleri toplamaya yönelik çalışma başlattık. Bu çalışma ile ilgili olarak Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Şevki Yıldız belediyemiz yöneticilerine bilgi verdi. Önümüzdeki günlerde belediye olarak atık yemekleri de toplayarak bundan enerji elde ederek önemli bir projenin ilkini gerçekleştireceğiz." dedi.

 

Temizlik ve Çevre İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Müdürü ile geri dönüşüm tesisi yetkililerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Şevki Yıldız, atık yemeklerin toplanması, depolanması, enerjiye dönüştürülmesi gibi ana başlıklarla bilgiler verdi. Doç. Dr. Yalçın Şevki Yıldız, atık yemeklerden biyogaz enerji elde edilmesi projesini TUBİTAK kurumuna sunduklarını ve ilgi gördüğünü ifade etti. Yıldız, bu projenin uygulanabilmesi için Melikgazi Belediyesi ile birlikte ön çalışma yaptıklarını çünkü belediyenin bu konuda yeterince deneyimi ve bilgisi olduğunu söyledi. (CİHAN)

www.haberler.com

28.06.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR