Söke’den "Tarımın Geleceği ve Güneş Panelleri” Projesinin Başarısı

Söke Memurlar Ve Teknik Elemanlar Derneği (SÖMEDER) tarafından hazırlanan AB Projesi “Tarımın Geleceği Ve Güneş Panelleri” adlı proje 2013 yılının en başarılı projesi oldu. Proje kapsamında 44 teknik eleman tarım ve enerji konusunda AB ülkelerinde teknik staj yapma imkanı bulacak.

 

Söke Memurlar Ve Teknik Elemanlar Derneği (SÖMEDER) tarafından hazırlanan “Tarımın Geleceği ve Güneş Panelleri” adlı projenin ortakları arasında BM AGRO Seracılık Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. Paz. A.Ş., Yaksan Güneş Enerjisi Sistemleri, Söke Belediye Başkanlığı, Siirt Ziraat Odası, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), Söke İşadamları Derneği (SİDER), Söke Mesleki ve Çıraklık Eğitim Merkezi, Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı (ÇEVKOR), Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Md.’lüğü, SMA Enerji Danışmanlık Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti. yer alıyor. Projenin yurtdışı ortakları ise Almanya’dan Eckert Okulları, Belçika’dan Vlaams Agrarısch Centrum (VAC), Electro AKZ oldu.

 

2013 Teklif Çağrısı Döneminde Leonardo da Vinci-Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Programı Hareketlilik (Mobility) projeleri çerçevesinde sunulan proje tekliflerinin değerlendirme süreci tamamlandı. Ulusal Ajansa sunulan 2 bin 293 proje teklifinden, 2 bin 118`i ön değerlendirme kriterlerini karşılayarak içerik değerlendirmesine alınırken; her biri en az iki bağımsız dış uzman tarafından değerlendirildi. Bunun sonucunda 348 proje teklifi mevcut bütçe imkanları çerçevesinde Değerlendirme Komitesi tarafından desteklenmeye değer bulunurken, 60 proje teklifi de yedek olarak tespit edilmiştir. Söke’nin “Tarımın Geleceği Ve Güneş Panelleri” adlı projesi 348 proje arsında Tarım, Çevre ve Enerji konusunda hazırlanan projeler arasında en yüksek puanı almış proje olurken; 2013 yılının en başarılı projelerinden biri olarak değerlendirildi.

 

Projenin amacına yönelik yapılan açıklamada; “Yenilenebilir Enerji kaynaklarından olan Güneş Panelleri Sistemi, damla sulama ile sulanan meyve bahçeleri, seralar, için idealdir. Sistem için bir su kaynağı, elektrik enerjisiyle çalışan su pompası ve güneşten aldığı ışığı elektrik enerjisine çeviren güneş paneli yeterlidir. Üretim alanı büyüklüğüne göre güneş kullanılan panellerinin sayısının değişmektedir. Maliyetlerinin yüzde 70`i enerji gideri olan üreticinin bir an önce bu sisteme geçmelidir. Üreticiyi önemli ölçüde rahatlatacak olan güneş enerjisi ile sulama yöntemi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı desteğiyle çiftçiye kazandırılabilir. Ayrıca bu sistem, natif enerji kaynaklarına dahil edilerek teşvik kapsamına da alınabilir. Daha önceki yıllarda kurulum maliyeti yüksek olan güneş pili sistemlerinin maliyetleri makul seviyelerde ve tarımda kullanılabilir düzeydedir. Tarımda güneş pili sistemlerinin kullanımı ile çiftçiye ekonomik fayda sağlamayı amaçlayan hali hazırda güneş pili sistemleri teknolojiyi üreticilerimize kazandırarak tarımda verimliliğin arttırılması ve maliyetlerin düşürülmesi konusunda maksimum faydanın sağlanması için çalışmaktadır” denildi.

 

Proje kapsamında hareketlilik faaliyetleri içinde toplam 44 kişi 2 hafta süreyle Almanya ve Belçika’ya eğitim için gönderilecek. Eğitimler Mayıs ve Haziran 2014 tarihlerinde yapılacak. İHA

www.haber3.com

26 Temmuz 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR