Güneş enerjisi gümüşü parlatacak!

Son yıllarda, Almanya gibi çevre bilinci ve yenilenebilir enerji yatırımları yüksek ülkeler sayesinde yıldızı parlayan “güneş enerjisi”, temiz bir ALTERNATİF olarak dikkat çekiyor.

 

Ancak son dönemdeki bu hücumun sürmesiyle, gelecek 5 yılda “gümüş” fiyatlarının tırmanışa geçebileceği iddiası ortaya atıldı.

 

Güneş panellerinin bir numaralı ve en kritik malzemesi olan gümüşe talebin, güneş enerjisi yatırımlarına paralel olarak artacağını belirten uzmanlar, bu yüzden gelecek 5 yılda gümüş fiyatlarının uluslararası pazarlardaki değerinin katlanarak artacağı tahminin de bulunuyor.

 

Hesaplar büyük

Bu hafta dünya pazarlarında altın ile birlikte düşüşe geçen ve “bir ons”u (yaklaşık 3 gram) son üç ayın en düşük seviyesi olan 14 dolara kadar gerileyen gümüşün, ileriki dönemde daha fazla talep göreceğini belirten uzmanlar, güneş enerjisi kapasitesinin son 10 yılda “her yıl yüzde 53” oranında arttığına da dikkat çekiyor.

 

Isı ve elektrik iletiminde en verimli metal olması nedeniyle güneş panellerinde tercih edilen gümüşün gelecekteki potansiyelini şimdiden tam olarak belirlemenin mümkün olmadığını da kaydeden uzmanlara göre, şu an gümüş talebinin sadece yüzde 6’sının güneş enerjisi sektöründen geliyor. Ancak 2014-2020 yılları arasında kurulmuş güneş enerjisi kapasitesinin şimdikinden 5 kat fazla olacağı öngörülüyor. Güneş panellerinden “bir gigawatt” kapasite için 2.8 milyon ons gümüş gerektiği vurgulanıyor. (Ekonomi Servisi)

www.milliyet.com.tr

19.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR